Senatul a respins Legea Lustrației

158
Plenul Senatului a respins, ieri, Legea Lustrației, act legislativ declarat neconstituțional în martie 2012, președintele Senatului, Crin Antonescu, declarând, după anunțarea rezultatului votului, că prin decizia Curții Constituționale discuțiile despre această lege purtate în ultimii 20 de ani s-au încheiat. 

Respingerea proiectului Legii Lustrației privind limitarea temporară a accesului la unele funcții și demnități publice pentru persoanele care au făcut parte din structurile de putere și din aparatul represiv al regimului comunist în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 a întrunit 118 voturi "pentru". 

"Prin decizia CC, discuțiile despre Legea Lustrației purtate în ultimii 20 de ani s-au încheiat", a conchis președintele Senatului, Crin Antonescu, după ce a anunțat rezultatul votului. 

CC arăta, în hotărârea sa, că Legea Lustrației prevede o nouă situație care ar justifica respingerea dreptului de acces în instituțiile publice, situație care nu este prevăzută însă de Constituție.

"Chiar dacă s-ar admite posibilitatea restrângerii dreptului de a accede în funcții publice pe criteriul apartenenței în anumite funcții ale nomenclaturii comuniste, se ridică problema proporționalității și a eficienței juridice a unei astfel de măsuri în condițiile adoptării sale la peste 21 de ani de la căderea regimului comunist", apreciau judecătorii CC. 

În cazul acestui proiect, Camera Deputaților este for decizional.

Proiectul de lege a fost depus la Senat în vara anului 2005, a trecut de Parlament la 19 mai 2010, însă a fost contestat la Curtea Constituțională. 

În martie 2012, CC a decis că Legea Lustrației este neconstituțională.

În condițiile în care o lege este declarată neconstituțională în integralitate, Parlamentul trebuie să adopte o reglementare prin care să fie respectată decizia Curții, adică un proiect de respingere a actului normativ. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9865 secunde