Spitalul din Cernavodă pe cale de desființare

1448
Spitalul din Cernavodă pe cale de desființare - 6ee05a569f0a27984ea4979a3c9afcca.jpg
Așa cum arată mai multe acte guvernamentale apărute în ultima perioadă, spitalul din Cernavodă se află pe lista unităților sanitare care trebuie desființate. Ultima propunere a Guvernului este ca acesta să se transforme într-un cămin pentru persoane vârstnice.
"Orașul Cernavodă nu este interesat de un asemenea proiect deoarece în oraș funcționează deja o instituție similară încă din anul 2005. Căminul este un centru rezidențial pentru persoane vârstnice, cu o capacitate de 55 de locuri și, în prezent, aici sunt găzduite doar 22 de persoane", spune Alina Vlădușel, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cernavodă.
Spitalul Orășenesc Cernavodă deservește atât populația din localitate, cât și pe cea din zonele limitrofe, pe o distanță de 45 de kilometri.
Cu alte cuvinte, o populație de peste 30.000 de locuitori din Cernavodă și satele: Dunăreni, Florii, Aliman, Vlahi, Rasova, Cochirleni, Seimenii Mici, Seimenii Mari și Dunărea.
Spitalul din Cernavodă a fost inaugurat în anul 2006 și este dotat cu aparatură medicală performantă (laparoscop, videocolposcop, ecograf, ecograf portabil, aparat radiolog) în care funcționează compartimentele de medicină internă, obstetrică ginecologie, neonatologie, pediatrie, chirurgie generală, ATI și garda.
Tot aici mai funcționează Ambulatoriu integrat cu 12 cabinete de specialitate. Totodată, în ultimii doi ani, în urma solicitărilor cetățenilor din Cernavodă, s-au depus eforturi pentru atragerea de cadre medica-le specializate în oraș astfel încât cetățenii să nu mai fie nevoiți să se deplaseze la Medgidia sau la Constanța.
"Ne întrebăm ce se va întâmpla cu toate aceste dotări și îmbunătățiri dacă spitalul se va închide? Unde se vor duce toți pacienții care în prezent apelează la serviciile acestui spital?", se întreabă Alina Vlădușel.

Reprezentanții Centralei Nucleare susțin necesitatea funcționării spitalului
În altă ordine de idei, numărul persoanelor care solicită serviciile Spitalului din Cernavodă nu este deloc de neglijat. Numai în anul 2010 au fost spitalizate aproximativ 5000 de persoane. Numărul consultațiilor în urgență a fost de 11.000 iar pacienții spitalizați pentru o zi au fost 9500.
Alina Vlădușel mai susține că, pentru a atrage și a menține personalul medical în oraș, Primăria și Consiliul Local Cernavodă a acordat diverse facilități, cum ar fi locuințe, transport gratuit, prime de stabilitate.
Conform serviciilor prestate și decontate de CJAS, Spitalul Orășenesc Cernavodă acoperă cheltuielile privind salariile, medicamentele, analizele și serviciile medicale, alimentele, iar cheltuielile cu administrarea se suportă din bugetul local. În 2010, o cotă de 12 % din bugetul spitalului a fost asigurată de bugetul local iar în 2011 participarea va fi de 22 %.
Pentru a salva desființarea spitalului, primarul orașului Cernavodă Mariana Mircea, a avut mai multe întrevederi cu directorul Direcției de Sănătate Publică Constanța, cu președintele Casei de Asigurări de Sănătate, cu reprezentanți din conducerea Ministerului Sănătății.
În demersurile făcute s-au alăturat și reprezentanții Centralei Nucleare de la Cernavodă care susțin necesitatea funcționării în continuare a Spitalului Cernavodă, acesta deservind și anumite proceduri legate de situațiile de urgență. Mai mult decât atât, spitalul este prevăzut cu spații pentru decontaminarea personalului CNE și populației în caz de accident nuclear sau urgențe radiologice.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 01 Februarie 2011
Stire din Politică-Administrație : Port turistic la Cernavodă
Pagina a fost generata in 0.3217 secunde