Strategia de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța, prezentată la Hotelul Iaki

2626
Consiliul Judetean Constanta a lansat, miercuri, 16 iunie, dezbaterea publică a Strategiei pentru Dezvoltarea Durabilă a Județului Constanța organizat de Asociația de Dezvoltare Durabilă (ADD) a județului Constanța, în parteneriat cu Consiliul Județean Constanța și Primăria Municipiului Constanța. Strategia cuprinde viziunea, obiectivele și planul de acțiune ale Consiliului Județean în vederea implementării agendei pentru dezvoltarea regiunii Constanța în perioada 2021-2027.

În cadrul evenimentului au fost prezentate principalele obiective ce privesc domeniile: economic, universitar, servicii sanitare, turism, mediu sau sport. Totodată, acest eveniment va marca și încheierea procesului de consultare în vederea implementării strategiei.


Proiectul a fost elaborat de specialiști și se dorește un cadru sănătos pentru dezvoltarea județului. "Constanța este un pol de dezvoltare care nu a fost exploatat aproape deloc în ultimii ani, ceea ce este inacceptabil. Fără o strategie și fără obiective bine definite, nu putem dezvolta acest județ. Este nevoie de o concepție coerentă asupra viitorului și, totodată, de implementarea de mari proiecte care să vină în sprijinul nevoilor societății constănțene. În ultimii 20 de ani aceste două lucruri au lipsit cu desăvârșire din peisajul local și regional, iar acest fapt se observă cu ochiul liber. Prin implementarea prezentei strategii, Constanța și întreaga regiune de sud-est a țării vor redeveni un important reper economic și social atât pe harta României, cât și pe cea a bazinului Mării Negre", a declarat președintele Consiliului Județean Constanta, Mihai Lupu.
Conceptul de dezvoltare strategică a județului Constanța 2021-2027 are la bază trei piloni principali. Primul face referire la dezvoltarea economică prin intermediul valorificării potențialului local și prin utilizarea inovării și a noilor tehnologii. Cel de-al doilea palier este reprezentat de măsuri privind creșterea calității condițiilor de locuire și reducerea disparităților dintre comunități, în vreme ce capitolul al treilea urmărește acțiuni în vederea dezvoltării turismului și a serviciilor conexe. Acestor trei puncte li se adaugă trei obiective majore stipulate în Strategia pentru dezvoltarea durabilă a județului Constanța 2021-2027: (1) Dezvoltarea infrastructurii pentru transportul public și de mărfuri, (2) Creșterea calității mediului și stimularea utilizării resurselor de energie regenerabilă și (3) Modernizarea administrației publice si a capacității de implicare în dezvoltarea teritorială.


„La propunerea mea, Consiliul Local Constanța a votat să ne alăturăm asociației. Este un moment important pentru județul nostru. Avem aici administrația publică, mediul de afaceri și societatea. Este un moment cu adevărat important pentru orașul nostru și pentru județul nostru pentru că, în momentul ăsta, administrația publică, mediul de afaceri și societatea civilă și-au dat mâna pentru binele comun. Am conștientizat cu toții că, în sfârșit, trebuie să lucrăm cu viziune, după o strategie și planificație, ca să putem împinge lucrurile înainte. Am nădejdea că această strategie ne va spune încotro trebuie să mergem. E un lucru de normalitate și de bun simț să știi încotro trebuie să mergi", a spus primarul Constanței Vergil Chițac. 


La evenimentul de lansare participă, alături de autoritățile județene, prefectul Silviu Coșa, primarul Vergil Chițac, președintele Camerei de Comerț a României, Mihai Daraban, oameni de afaceri și reprezentanți ai societății civile și marele fotbalist Gică Hagi.


Potrivit consilierului Radu Onofrei, reprezentantul companiei care a participat la elaborarea proiectului, strategia va intra într-un proces de dezbatere publică. Acesta a invitat cetățenii să își spună părerea și să vină cu propuneri.


"Timpul promisiunilor a trecut. Vă propun să fim parteneri și să facem județul Constanța locul pe care ni-l dorim. Să punem Constanța în locul pe care îl merită, acela de pol economic al Europei. Prin această Strategie căutăm să oferim județului Constanța un cadru sănătos pentru dezvoltare, care să asigure întregii regiuni un viitor coerent și durabil. Acest document a fost elaborat de specialiști ai societății constănțene și urmărește să satisfacă nevoile constănțenilor și ale întregii regiuni de sud-est a României”, a declarat președintele ADD Constanța, Ana-Maria Vătămanu.


Strategia de Dezvoltare Durabilă a județului Constanța 2021-2027 este rezultatul consultărilor dintre instituțiile publice, experți, mediul privat și societatea civilă și are la bază conceptul: Județul Constanța - un spațiu economic performant, cu un nivel superior al calității vieții, susținut de parteneriatul administrației județene cu toate mediile interesate în dezvoltarea durabilă și sustenabilă a teritoriului.
Reamintim că, în primăvara acestui an, la Constanța, a demarat cel mai important proiect de dezvoltare economică și socială a județului, prin nou-înființata Asociație de Dezvoltare Durabilă (ADD) a Județului Constanța, fondată de Consiliul Județean (CJ) și de Primărie. Este pentru prima oară când cele două instituții s-au asociat într-un proiect de amploare, care va atrage parteneri din domenii esențiale, precum mediu de afaceri, educație, sănătate, cultură, societate civilă. Prin intermediul ADD, vor fi dezvoltate, între altele, serviciile de interes public aflate în administrarea CJ și a Primăriei Constanța. În acest sens, Asociația va implementa proiecte cu finanțări externe.

ADD Constanța a fost constituită legal în data de 23.03.2021, printr-o sentință civilă a Judecătoriei Constanța. Decizia a avut la bază o hotărâre din 17.02.2021 a Consiliului Județean Constanța și o alta din 26.02.2021 a Consiliului Local Constanța, instituții care au decis, prin acest cadru, constituirea Asociației.Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6202 secunde