Tablourile de la Muzeul din comuna Topalu, subiect de discuție în Camera Deputaților

346
1
Tablourile de la Muzeul din comuna Topalu, subiect de discuție în Camera Deputaților - muzeutopalutablourigf2-1495558232.jpg

Articole de la același autor

Deputatul PMP Constanța Robert Turcescu a semnalat, ieri, în plenul Camerei Deputaților, problema tablourilor în valoare de zeci de milioane de euro, aflate în muzeul din comuna constănțeană Topalu, în pericol de a fi pierdute.

Un număr de 228 de tablouri au fost donate, în 1960, de către doctorul Gheorghe Vintilă comunei natale, pentru a deschide, în casa părinților săi, un muzeu care să le poarte numele - "Dinu și Sevasta Vintilă".

Muzeul din Topalu a devenit secție a Muzeului de Artă Constanța, doctorul Vintilă fiind muzeograf-principal, iar în perioada în care a ocupat această funcție, muzeul a cumpărat de la el lucrări în valoare de 167.000 lei. Medicul a lăsat prin testament întreaga sa colecție, care cuprinde lucrări ale unor pictor renumiți, precum Toniza, Pallady, Petrașcu, Grigorescu, Andreescu, Ressu, Ciucurencu, satului natal.

"Problemele au apărut după ce, în 1966, o menajeră a afirmat că doctorul Gheorghe Vintilă este tatăl fiului ei. După șapte ani de procese, instanța i-a dat dreptate menajerei, chiar dacă doctorul Vintilă nu a recunoscut niciodată paternitatea copilului. Acum, exact acel copil, Mario Vintilă, devenit adult care trăiește în Germania, își cere drep-turile. Lucrările fac parte din categoria Tezaur al Patrimoniului Cultural Național Mobil, iar legea interzice scoaterea lor din țară. Cel mai probabil, luând în considerare odiosul scenariu în care instanța îi va da dreptate unui moștenitor îndoielnic, tablourile ar urma să fie vândute unor diverși colecționari. Situația mi se pare deosebit de gravă! Ca parlamentari, nu putem decât să facem legi mai dure pentru apărarea unor astfel de obiecte din patrimoniul național și să ne rugăm ca instanța să țină cont că o astfel de colecție nu poate fi decimată", a spus depu-tatul Robert Turcescu.

Comentează știrea

Oarecare
24 mai 2017
Nu inteleg

Daca lucrarile au fost donate, cum sa fie revendicate?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1698 secunde