Taxa lui Mazăre, anulată după 15 ani de magistrați. Cine ar trebui să se ocupe de liniștea din Constanța

1185
4
Taxa lui Mazăre, anulată după 15 ani de magistrați. Cine ar trebui  să se ocupe de liniștea din Constanța - agentdepazaconpressinintersectie-1473778139.jpg

Articole de la același autor

Controversata taxă de liniște inițiată de Radu Mazăre, în urmă cu 15 ani, va deveni istorie, după ce magistrații Curții de Apel Constanța au respins recursul formulat de Consiliul Local Constanța în dosarul privind anularea acestui act administrativ. Inițial, procesul fusese câștigat la Tribunalul Constanța de asociația care a acționat municipalitatea în instanță, însă Consiliul Local a formulat recurs. În consecință, ca urmare a deciziei Curții de Apel, taxa a fost anulată definitiv.

Potrivit hotărârii ce vizează instituirea taxei pentru creșterea gradului de liniște și siguranță în derularea activităților eco-nomice în Constanța, Mamaia și Satul de Vacanță, aceasta se utilizează pentru paza unor bunuri publice, pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor și a faptelor ilicite, antisociale, manifestate prin cerșetorie, furturi, tâlhărie și prostituție, pentru combaterea comerțului stradal neorganizat, prevenirea depunerilor de moloz și gunoi menajer și pentru prevenirea lipirii de afișe pe fațadele clădirilor, stâlpi și copaci. Ea se datorează pentru spațiile deținute în ve-derea desfășurării activităților economice, fiind stabilită în funcție de suprafața utilă a spațiului respectiv.

De menționat că o asemenea taxă era percepută și de la agenții economici din Portul Constanța, cu toate că aceștia nu beneficiau de serviciile primăriei, însă ea a fost eliminată anul trecut.

De-a lungul timpul, mulți agenți economici au comentat pe la colțuri impunerea acestei taxe. Unii și-au încercat norocul în instanță, dar, chiar dacă au câștigat pe fond, au pierdut procesele în recurs. Cei mai mulți, însă, au comentat, dar au băgat mâna în buzunar și au plătit.

Anul trecut, Asociația Constanța Ia Atitudine (ACIA) a inițiat procedurile pentru ca în municipiul Constanța să fie desființată taxa de liniște. Demersul a fost inițiat chiar de președintele ACIA, tânărul Andrei Popescu, ajuns între timp consilier local, după ce a câștigat mandatul ca independent la alegerile din luna iunie.

"Sper să ni se alăture toți constănțenii, pentru că nu numai oamenii de afaceri au de suferit de pe urma faptului că Primăria, Poliția Locală, IPJ Constanța și Jandarmeria nu sunt în stare să-și facă datoria. Proprietarii de afaceri nu ar trebui să plătească acest bir fără să primească nimic în schimb", spunea Andrei Popescu.

El a motivat că, în ciuda sumelor mari care se colectează din taxa pentru creșterea gradului de liniște și siguranță în derularea activităților economice în Constanța, Mamaia și Satul de Vacanță, orașul Constanța a ajuns să fie invadat de hoți, tâlhari și cerșetori.

"Serviciul Public de Taxe și Impozite din cadrul Primăriei Constanța a precizat că, la nivelul anului 2014, a fost încasată suma de 6.611.826 de lei. Taxa trebuie să fie utilizată pentru paza unor bunuri publice, pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor și a faptelor ilicite, antisociale, manifestate prin cerșetorie, furturi, tâlhărie și prostituție, pentru combaterea comerțului stradal neorganizat, prevenirea depunerilor de moloz și gunoi menajer și pentru pre-venirea lipirii de afișe pe fațadele clădirilor, stâlpi și copaci. În ciuda acestor sume importante adunate an de an, intersecțiile sunt pline de cerșetori și vânzători ambulanți, care se pun pe ei înșiși în pericol, dar afectează și traficul. De asemenea, piețele sunt pline de cerșetori și vânzători ambulanți, iar firmele care sunt plătite din banii colectați din această taxă nu fac nimic pentru a stârpi fenomenul", a susținut Andrei Popescu în demersul său.

v v v

În consecință, judecătorii au ținut cont de toate probele aduse de reclamant, în speță ACIA, și au dat câștig de cauză, anulând această taxă.

De altfel, printre altele, și judecătorii au motivat că există organe ale statului care sunt plătite exclusiv pentru a stopa ase-menea infracțiuni, iar municipalitatea nu oferă nimic în schimbul acestei taxe.

În altă ordine de idei, cu siguranță, anularea acestei taxe va sărăci bugetul local. Rămâne de văzut de unde "va mai tăia" municipalitatea sau ce decizii va lua Consiliul Local pentru a-l completa. 

Comentează știrea

petrica
14 septembrie 2016
nimeni

de linistea din connstanta se va ocupa ca si pana acum nimeni

Parerea lui Bula
14 septembrie 2016
Culmea subventiei

Si totusi,ma gandeam ca ar fi bine sa se reintroduca taxa de liniste.Dar nu asa,in forma in care a fost impusa de Mazare.De exemplu,Fagadau ar trebui sa se gandeasca la o taxa de liniste subventionata de Primarie.Subventia sa ajunga chiar pana la 100%.Pai,nu-i totuna.Asa,ca sa vada patronii cum sprijina Fagadau, mediul de afaceri.Asta pentru firme.Pentru cetateanul de rand este bine sa se introduca pana la 14 taxe locale din care 20-30 dintre ele sa fie subventionate de Primarie.Asa,ca sa vada tot sarmanul ce primar bun e Fagadau.Chiar ma mira faptul ca nu le-a trecut prin cap sa infiinteze taxe si impozite gratuite.Dar niciodata nu e prea tarziu.

zoro
14 septembrie 2016
sa ne lamurim

Taxa este ILEGALA si prost folosita. Cand se returneaza aceasta taxa ILEGALA si prost folosita ? Cine raspunde pentru proasta administrare a acestei taxe ILEGALE ? Unde s-au dus banii colectati ILEGAL ? Cine s-a bucurat de ei pe spatele nostru, in mod ILEGAL? V-ati prins unde bat cu acest ILEGAL ? Cand se va face dreptate in orasul acesta ? Peste tot sunt caini, mizerie, boschetari, curve, cersetori, orasul e plin de minoritari care fac ce vor muschii lor ca nu sunt deranjati de nimeni. Deci, pe cand banii inapoi si consecinte pentru acest abuz ? (nu singurul abuz)

Parerea lui Bula
14 septembrie 2016
P.S.

Referitor la cele propuse de mine mai sus,dau cateva exemple bune de urmat.Sa luam taxa de habitat care a fost majorata cu 300% ca sa poata fi subventionata cu pana la 100% de Primaria lui Mazare.Un alt exemplu,este tariful la incalzirea centralizata care a fot majorat ca sa poata fi subventionat de Primarie si sa mai ramana cativa firfirei prin buzunarul lor.De fapt,tariful la incalzire,asa cum am mai spus,este ca elasticul de la chilotii lui Fagadau.Odata este mai mare,odata este mai mic.Il intinde sau il scurteaza,in funcie de marimea "balonului".Cand primarul este balonat la burta,mareste taxele sau invers.Ce spuneti de "inteligenta" pesedeilor ? E bine ca Ponta a marit pensiile si salariile ca altfel nu stiu cum m-as fi descurcat.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5017 secunde