Teama de pierderea puterii blochează descentralizarea

441
Teama de pierderea puterii blochează descentralizarea - fe264dded3eaff218eec0176afde2232.jpg
Consiliul Director al
Asociației Orașelor din
România (AOR) s-a întrunit în perioada 19-21 iunie la Slobozia pentru a analiza raportul de activitate al AOR, dar și pentru a dezbate un subiect fierbinte al momentului: descentralizarea.
Președintele executiv al AOR, constănțeanul liberal Ionel Chiriță, a fost și el prezent la întrunire și a atras atenția asupra faptului că există o mare discrepanță între teorie și practică atunci când vine vorba despre descentralizare. "Toată lumea vorbește despre descentralizare, toată lumea admite necesitatea realizării descentralizării, dar când trebuie să punem în practică anumite măsuri, lucrurile se blochează", a declarat Chiriță.
El a arătat că descentralizarea nu înseamnă numai o trecere dintr-un patrimoniu în altul. "Există și o descentralizare decizională și una financiară. Și nu poți pune în aplicare descentralizarea dacă nu ai resurse", a spus liderul AOR, referindu-se la importanța componentei financiare a procesului de descentralizare.
Ionel Chiriță a afirmat disponi-bilitatea AOR de a participa alături de ministere în vederea susținerii descentralizării. "Noi avem grupuri de lucru în fiecare minister și participăm la dezbateri, dar suntem dispuși să punem la dispoziția ministerelor expertiza AOR, pe care am dobân-dit-o în urma proiectelor și progra-melor dezvoltate împreună cu primă-riile și compartimentele specializate ale acestora", a precizat el.
Chiriță a menționat una dintre acțiunile susținute de către AOR pentru a îmbunătăți legislația din domeniul descentralizării: elaborarea unei legi a poliției locale.
Un alt aspect pe care l-a surprins președintele executiv se leagă de teama că, prin acest proces, s-ar putea pierde puterea. "Dacă nu mai ai puterea decizională, financiară, la nivel central, ai putea spune că pierzi puterea. De aici apar și acuzațiile false că autoritățile locale nu au puterea de a gestiona toate ser-viciile", a remarcat el. Aceste temeri generează posibile blocaje ale pro-cesului de descentralizare. "Serviciile publice pot fi mult mai bine coordo-nate de către autoritățile locale, în timp ce statul ar trebui să își păs-treze doar funcția de reglementare, control și îndrumare", a adăugat Chiriță.
În opinia sa, prin descentralizare trebuie să se acționeze în vederea îmbunătățirii calității, diversificării și oferirii unor servicii publice care să fie complete și accesibile tuturor.
La final, potrivit lui Chiriță, în cadrul întâlnirii, participanții au susținut ideea organizării unor programe de dezvoltare a orașelor mici și mijlocii pentru a încuraja creșterea capacității instituționale și a infrastructurii administrațiilor publice locale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.3568 secunde