Timișorenii comemorează, astăzi, eroii Revoluției în Piața Operei

243
Cu 20 de ani în urmă, la Timișoara, luna decembrie aducea o mișcare ce urma să schimbe firul istoric al întregii Românii.
În ziua de 16 decembrie 1989, câteva zeci de demonstranți s-au strâns în fața locuinței pastorului reformat Laszlo Tokes pentru a se opune evacuării acestuia, susținătorii transformându-se apoi într-o mulțime formată din mii și zeci de mii de oameni. Demonstrația pașnică împotriva abuzurilor unui regim dictatorial condus de Nicolae și Elena Ceaușescu a fost reprimată cu brutalitate de forțele de represiune, câteva sute de timișoreni căzând victime. În ziua următoare, Nicolae Ceaușescu a dat ordin de deschidere a focului la Timișoara în ședința Comitetului Politic Executiv. Ordinul de reprimare a demonstranților timișoreni avea să fie repetat și la București și în alte orașe.
Fostul președinte al Poloniei, Lech Walesa, a sosit, ieri după-amiază, la Timișoara, pentru a participa la un forum organizat de Laszlo Tokes, la 20 de ani de la Revoluția din 1989. În fața fostului președinte Emil Constantinescu, dar și a fostului premier ungar, Viktor Orban, Walesa a vorbit despre implicarea lui în lupta anticomunistă.
Forumul de ieri seară face parte din seria de manifestări dedicate aniversării a 20 de ani de la căderea regimului comunist din România. Deschiderea evenimentelor dedicate Revoluției din decembrie 1989 a debutat, luni, 14 decembrie, cu vernisajul expoziției Memento 1989-2009, realizată de Szilard Demeter și Laszlo Arpad Mohacsi.
Astăzi, de la ora 18.00, va avea loc un moment de aducere aminte și aprindere a candelelor pentru eroii Revoluției în fața Operei de către Asociația Luptătorilor Timișoreni Arestați în Revoluție (ALTAR), urmat de o expoziție la Galeria Helios cu lucrări pe tema evenimentelor din decembrie ’89. De asemenea, între 16 și 22 decembrie, Asociația Memorialul Revoluției organizează o expoziție de fotografii în tramvaie intitulată "Traseele Revoluției".
Pe 17 decembrie va fi zi de doliu, astfel că au fost programate doar depuneri de coroane, slujbe de pomenire a eroilor martiri la Catedrala Mitropolitană, Biserica Martirilor, Cimitirul Eroilor și Cimitirul Săracilor, precum și un concert de muzică sacră la Catedrală.
Vineri, 18 decembrie, într-un spectacol aniversar grandios, actorul Victor Rebengiuc va recita poezia Hertei Muller compusă în mod special pentru acest eveniment, la cererea municipalității. De asemenea, cel mai apreciat tânăr dirijor european, spaniolul Guiller-mo Garcia Calvo (31 de ani), va dirija "Messa da Requiem" de Beethowen, sub coordonarea artistică a lui Ioan Holender, directorul Operei de Stat din Viena.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8598 secunde