UDTR organizează un pelerinaj la Babadag

2726
UDTR organizează un pelerinaj la Babadag - geamiadinbabadag20110214154224-1316952462.jpg
Reprezentanții Uniunii Democrate Turce din România (UDTR) organizează, sâmbătă, 24 septembrie, un pelerinaj la Babadag, oraș cu profunde semnificații pentru identitatea turcilor dobrogeni.
La pelerinaj, participă peste 500 de etnici turci de la filialele UDTR din Constanța, Tulcea, București, Galați, Brăila, Medgidia, Techir-ghiol, Tuzla, Cumpăna, Cobadin, Fântâna Mare, Hârșova, Cerna-vodă, Babadag, Măcin și Isaccea.
"Prezența turcilor la Babadag este atestată documentar în anul 1262, când exista o colonie de aproximativ 10.000-12.000 de turci, conduși de dervișul Baba Sari Saltuk. În anul 1484, Sultanul Baiazid a poruncit să fie construit la Babadag un mausoleu, în onoarea lui Sari Saltuk. Între anii 1677-1678, reședința Pașei s-a mutat de la Silistra la Babadag, localitatea devenind un important centru administrativ în Dobrogea. Geamia din Babadag a fost construită în secolul al XVI-lea și a fost renovată în ultimii ani, cu sprijinul statului turc", a declarat purtătorul de cuvânt al UDTR, Sorina Asan.
La evenimentul de sâmbătă, alături de etnicii turci, se află președintele UDTR, ing. Osman Fedbi, și secretarul general Erwin Ibraim.
În cadrul pelerinajului, etnicii turci vor lua parte la o slujbă religioasă la Geamia "Gazi Ali Pașa" din localitate și vor păstra un moment de reculegere la mormântul lui Sari Saltuk Dede.
"A devenit o tradiție pentru UDTR ca, în fiecare an, să organizeze un pelerinaj la Babadag, pentru etnicii turci. În acest an, alături de noi va participa și un număr mare de tineri, membri ai organizației de tineret din cadrul Uniunii. Este de datoria noastră să le insuflăm tinerilor dorința de a-și cunoaște mult mai bine istoria și să fim mândri de valorile spirituale moștenite de la înaintași", a declarat președintele UDTR, Osman Fedbi.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4277 secunde