La protestul militarilor rezerviști

Un fost angajat al Primăriei Constanța, urcat cu forța în duba jandarmilor

1107
Un fost angajat al Primăriei Constanța, urcat cu forța în duba jandarmilor - d592aca55c5179a7658bd3ccc0baf63d.jpg

Articole de la același autor

În cursul zilei de ieri, în fața Prefecturii Constanța, a avut loc protestul militarilor în rezervă împotriva modificărilor la Legea pensiei de la sfârșitul anului trecut. Aceste decizii guvernamentale duc la scăderea pensiilor militare cu un procentaj cuprins între 40 și 60%.
În jurul orei 10.00, reprezentanții Sindicatelor Militarilor în Rezervă s-au strâns în fața sediului Instituției Prefectului. Dotați cu pancarte sugestive, veste albastre și portavoci, pensionarii din armată erau pregătiți să-și spună oful printr-un protest non-violent.
Liderul întregii mișcări a fost președintele Sindicatelor Militarilor în Rezervă, Remus Macovei. "Suntem revoltați de modul incalificabil în care am fost tratați, cerem respect pentru Armata Română". Această afirmație a fost întreruptă de scandările la unison ale tuturor protestatarilor aflați la fața locului. Cele mai multe dintre acestea au fost la adresa Guvernului care, potrivit declarațiilor protestatarilor, "au atacat drepturile egal cuvenite ale militarilor în rezervă". De asemenea, Macovei a amintit situația echipamentelor militare vechi și defectuoase din pricina cărora ajung să-și piardă viața atâtea cadre ale armatei. "Rachete olandeze, tancuri nemțești, toate second-hand! Probabil vom avea și avioane second-hand. S-au cheltuit miliarde de euro iar militarii români mor în teatrele de operațiuni din cauza tehnicilor depășite!".

Vasile Teofil, diversiune sau revoltă?
Chiar dacă s-a promis a fi un protest lipsit de violență, manifestarea nu a fost lipsită de incidente. Un bărbat și-a făcut loc prin mulțime, a smuls din mâinile unui protestatar o pancartă, a dărâmat gardurile despărțitoare și a încercat să lovească un jandarm. Oamenii legii au intervenit imediat, însă protestatarul nu s-a liniștit, ba din contră. S-a aruncat pe jos, a refuzat să se legitimeze. Jandarmii au inter-venit, iar încercarea de a-l imobiliza pe bărbat a devenit o îmbrâncire generală. Situația a revenit la normal după ce protestatarul a fost luat de reprezentanți ai Jandarmeriei și dus la dubă.
Ulterior, el a fost transportat la Secția 3 a Poliției Constanța, unde a primit o amendă în valoare de 1000 de lei. Inițial, s-a crezut că bărbatul era un protestatar nemulțumit din cauza tăierii pensiei, însă, ulterior, s-a constatat cu totul altceva. Președintele Sindicatului Militarilor în Rezervă, Remus Macovei, a declarat că respectivul nu este membru al sindicatului și nu făcea parte din grupul protestatarilor.
Potrivit jandarmilor, bărbatul se numește Vasile Teofil și este locotenent colonel în rezervă. De asemenea, prefectul Claudiu Palaz a declarat că protestatarul a fost angajat al Primăriei Constanța pe funcția de referent până în luna septembrie a lui 2010, ceea ce face ca acțiunea sa să pară cel puțin suspectă. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a lăsat să se înțeleagă că manifestările violente ale bărbatului ar face parte dintr-o diversiune planificată cu mult înaintea protestului și despre care existau informații. "Știam încă de dimineață că se pregătesc acte de violență și tocmai de aceea au fost zeci de jandarmi.", afirmă Palaz.
După acest eveniment, protestatarii și-au continuat inițiativa până în jurul orei 12.00, când Remus Macovei le-a cerut colegilor să părăsească zona în mod organizat, fără a provoca prea multă agitație. De asemenea, el a reamintit data protestului ce va avea loc în Capitală. Coincidență sau nu, la câteva minute după încheierea întregii manifestații, în jurul prânzului, primarul Radu Mazăre a ajuns și el la muncă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 21 Octombrie 2010
Stire din Politică-Administrație : Au obosit din prima zi de protest
Pagina a fost generata in 2.843 secunde