Unde se duc voturile constănțenilor în turul doi?

6316
27
Unde se duc voturile constănțenilor în turul doi? - undeseducvoturile-1415118226.jpg

Articole de la același autor

Sondajul de opinie publicat săptămâna trecută de Cuget Liber a stârnit numeroase discuții și polemici în rândul opiniei publice, majoritatea cititorilor fiind indignați de scorul mare cu cât era creditat candidatul PSD, Victor Ponta. Până una alta, votul de duminică a demonstrat că județul Constanța și-a respectat statutul de fief roșu, iar procentele prezentate de sociologi în sondajul Cuget Liber s-au apropiat foarte mult de adevăr, în unele cazuri diferența fiind cu zecimale. Așadar, pentru a pune punct rumorii, studiul sociologic nu a făcut decât să radiografieze preferințele electorale ale constănțenilor. Și a făcut-o corect.

Chiar și așa, însă, ecuația turului doi este departe de a fi rezolvată de vreunul dintre cei doi candidați rămași în cursă, Ponta și Iohannis. La câteva ore după ce BEC a anunțat ieri rezultatele finale, în sediile de partid au început să se coacă alianțe și înțelegeri pentru un transfer de electorat de la candidații perdanți în turul doi către cei doi finaliști. Însă, deoarece românii, și constănțenii implicit, nu sunt turme de alegători mânate de păstorul politician așa cum îi cântă lui fluierul sau îi bubuie mintea, sunt convins că fiecare va vota așa cum îi dictează conștiința și rațiunea.

Ceea ce e foarte interesant, în sondajul Cuget Liber de săptămâna trecută, respondenții și-au manifestat și preferințele pentru turul doi în situația în care candidatul lor nu s-ar califica în finala prezidențială. Astfel, ne putem face o simplă opinie despre cum ar putea migra votul în turul doi în județul Constanța.

Potrivit studiului, niciunul dintre votanții Elenei Udrea (8,07% în județul Con-stanța) nu ar vota cu Victor Ponta în turul II. 50% dintre ei au declarat că îl aleg pe Iohannis, în timp ce cealaltă jumătate nu va merge la vot. Foarte interesant, deși Monica Macovei (6,38%) este văzută de electorat ca un candidat de dreapta, voturile ei se împart în turul doi între Ponta și Iohannis într-un raport de 40-50%, restul anunțând că nu va vota.

Surpriza acestui scrutin pe meleaguri constănțene, Corneliu Vadim Tudor, care a obținut 5,48%, își va împărți electoratul, aproape egal între cei doi finaliști. Bineînțeles, între timp, mai exact ieri, "Tribunul" a anunțat că își oferă sprijinul lui Victor Ponta, chiar dacă prin acest contorsionism electoral s-ar trezi la masa prieteniei și împărțelii cu "frații" unguri de la UDMR. Potrivit sondajului Cuget Liber, realizat în urmă cu o săptămână, 25% din votanții lui Vadim ar merge cu Iohannis, 25% cu Ponta, iar restul nu ar vota sau nu s-a decis.

Dan Diaconescu, prezent în preferințele constănțenilor cu 5,18%, și el prins deja în siajul PSD, și-ar împărți, de asemenea, electoratul, în mod egal, între cei doi candidați din turul II.

Electorii lui Tăriceanu (4,63%) vor vota 50% cu Iohannis, 50% cu Ponta, în timp ce alegătorii lui Meleșcanu (1,68%) merg în marea lor parte cu Victor Ponta.

De precizat că aceste date au fost culese în perioada 21-28 octombrie, când candidații și electoratul se pregăteau pentru turul I, și sunt strict orientative. Acum, lucrurile nu mai sunt la fel de simple, iar opțiunile politice ale alegătorilor pot fi influențate de combinațiile și alianțele politice pe care favoriții lor le fac cu cei doi finaliști.

Vom afla însă, dintr-un nou sondaj de opinie, care va fi publicat săptămâna viitoare, cum s-au mișcat preferințele electorale și pe cine vrea Constanța președinte: Victor Ponta sau Klaus Iohannis. 

Comentează știrea

27 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
DODO
5 noiembrie 2014
minciuni

De doua zile sondez printre prieteni,rude ,vecini,la piata,oriunde pot intreba liber cu cine au votat si nu-mi iese Ponta pe primul loc.Sa fie masinaria de falsificare a PSD asa de eficienta ,sau mai grav opozitia locala este partasa la hotie,inchizind ochii de dragul baronilor mazareni?Avem oare opozitie in Constanta?Spneti-mi si mie niste nume de lideri locali sau presa libera.Toti sint mina-n mina pentru linistea lor si a urmasilor lor.

Hanibal
5 noiembrie 2014
politicianismul are cuvantul

Asistam la cea mai josnica mascarada politicianista . Vadim , mancatorul de unguri si exterminatorul coruptiei din Romania , s-a bagat ordonanta la generalul de carton Oprea , " idealurile " vadimiste gasindu - si locul binemeritat in haznaua pesedista , alaturi de UNPR . Ponta , care are 40 % , cerseste voturile epavelor politicianiste care au obtinut intre 0 - 6 % . De ce ? De frica . Se teme ca electoratul , in turul doi , va avea demnitatea sa urmeze exemplul ardelenilor si celor plecati la munca in strainatate , care l -au votat pe Johannis cu peste 60 % . Ponta nu poate conduce Romania fara sa completeze randurile taberei sale , sa inlocuiasca hotii condamnati sau in curs de condamnare , cu alti hoti . Fripturistii care , pana acum , l - au injurat pe Ponta , au dat navala la poarta lui cu speranta ca vor capata si ei un os cat de mic .Daca asa zisa dreapta nu va actiona cel putin acum in ultima clipa , nu se va solidariza in jurul lui Johannis , inseamna ca ultimele sperante ca Romania poate fi un stat democratic , un stat de drept , un stat prosper , se vor narui definitiv , Candidatii " de dreapta " care au ajuns cu chiu cu vai la 6 % , n-au avut si nu au curajul , demnitatea , sau interesul sa indemne alegatorii lor sa voteze cu Johannes, lasandu i sa hotarasca singuri , Sunt sanse ca Ponta sa beneficieze de lasitatea acestora si voturile sa-l ajute pe Ponta sa ajunga presedintele Romaniei . Ceea ce ar fi o lectie dura pentru primitivismul politic al electoratului romanesc .Poate doar asa vor intelege romanii semnificatia expresiei " mintea romanului cea de pe urma ".

Gigi
5 noiembrie 2014
pentru DODO

Mai DODO esti prost ca noaptea. Asta consideri tu democratie? Daca iese Ponta nu e bine, daca iese Iohannis e perfect pentru ca asa vrei tu. Esti naiv mai baiete.. In sfarsit vom termina cu regimul Basescu si cu abuzurile. De ce considerati ca cei care au votat cu Iohanis sunt destepti iar cei ce au votat cu ponta prosti? V-a indobitocit Basescu pe toti si vreti sa va mai conduca cativa ani. V-atio obisnuit cu el ca magarul cu bataia.

Aurora
5 noiembrie 2014
Tribunii lui Ponta

VC Tudor, DD, Motocicleanu-Razgandeanu si Melescanu - alaturi de VV Ponta. Si asa s-au adunat la un loc toate scursurile. Oameni buni, acestia vreti sa va conduca ? Iesiti pe 16 noiembrie la vot - altfel acest lucru se va intampla.

cristi
5 noiembrie 2014
iohannis presedinte

lui ponta nu mai are cine sa i dea voturi! daca era asa il votau acum! deci iohannis va invinge si nu vom lasa mafia psd ista sa puna mana pe toata tara care oricum este deja vanduta de iliescu nastase! rusine psd! afara cu voi! au multe voturi pt ca prostesc pensionarii si toti taranii si varstnicii! ei l au votat! dar acum este timpul ca noi tineretul sa iesim la vot si sa alegem iohannis sa nu lasam mafia in frunte cu hrebenciuc sa puna mana pe tara asta! iar toti mafiotii sa mearga langa hrebenciuc la puscarie in frunte cu mazare si constantinescu

Răspuns la: politicianismul are cuvantul
Adăugat de : Hanibal, 5 noiembrie 2014
Asistam la cea mai josnica mascarada politicianista . Vadim , mancatorul de unguri si exterminatorul coruptiei din Romania , s-a bagat ordonanta la...
Auroraaaaaa.........!!!!!!
5 noiembrie 2014
raspuns

DA, chair am vrea ca asta sa se intample.

admirator
5 noiembrie 2014
zau?

cand sonddajul din turul 1 a zis ca va fi vorba de o prezenta de 94% si a fost o prezenta de 51%, VOI SPUENTI CA A FOST CORECT? Cifrele alea, trebuiau sa fie impartite la doi, pentru corectitudine... Apoi, diferentele de voturi -la urne- dintre Ponta si Johannis sunt nesemnificative. Intra in zona de greseli tolerabile. Dar in sondaje, era data o diferenta uriasa. Cred ca mai aveti de lucru la capitolul probitate. Ponta a castigat aici, pentru ca dreapta a avut votul divizat. Johannis + MM+PMP dau mult peste voturile lui Ponta. In sfarsit, deocamdata nimic nu e castigat! Johannis si Ponta s-au calificat in finala. Scorul e prea putin relevant. Acum se pleaca de la zero, din nou. Cine stie fotbal, pricepe. Cine nu, urla victoria lui Ponta. Victorie la ce? La o noua confruntare, pornita de la zero, cu Johannis! Si cu imposibilitatea blocarii urnelor din diaspora, pentru ca si-au dat arama pe fata in primul tur. Baieti destepti! Nu uitati -in "sondajele"dvs.- un lucru elementar. Orice sondaj e nul, daca nehotaritii se vor decide sa vina la vot. Oricum, deocamdata, in Constanta, Johannis pleaca favorit in turul 2. Si mai terminati cu manipularile! Va faceti de ras. Cei care stiu cate ceva va scuipa in ochi iar cei care nu stiu nu vor percepe mesajul vostru! Ce asa greu de inteles? Probitatea ,morala se obtine in ani de munca cinstita si de spus adevarul. Intreg. Si poate fi pierduta intr-o clipa. Pentru o neatentie! Nu mai dati curs solicitarii de a publica sondaje contrafacute! Daca nu sunteti siguri pe problema si nu aveti un specialist carfe sa poata verifica cifrele prezentate, nu mai publicati! Nu uitati, deocamdata Ponta si Johannis au castigat turul 1 si se pregatesc de finala!

ddd
5 noiembrie 2014
DODO are dreptate

Nici mie nu imi iese Ponta si pace...Colegi de serviciu, soferi de taxi, cunostinte...voteaza cu Iohannis.

europeanu
5 noiembrie 2014
alegeri

dupa parerea voastra de la cuget n-ar mai fi cazul sa intram in turul doi.Ca doar s-a votat o data.

Aurora
5 noiembrie 2014
Vesti bune

Cred ca raspunsul tau este de fapt o mostra de umor negru. Uite special pentru tine, o veste minunata: Nicusor Constantinescu a fost retinut in Turcia. Ce cauta acolo? I-a expirat viza de SUA. Ce imi place aceasta toamna ! Apropo , Cuget Liber de ce nu da aceasta stire?

Răspuns la: raspuns
Adăugat de : Auroraaaaaa.........!!!!!!, 5 noiembrie 2014
DA, chair am vrea ca asta sa se intample.
27 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Marţi, 04 Noiembrie 2014
Stire din Politică-Administrație : Rețete sigure de a pierde alegerile...
Pagina a fost generata in 1.0844 secunde