USL interzice CCR să se mai pronunțe pe hotărârile Parlamentului

309
Parlamentarii USL Georgică Severin și Cornel Pieptea au depus o inițiativă legislativă prin care se revine la textul inițial al legii de organizare a CCR, în care Curtea nu avea atribuții de a se pronunța și pe constituționalitatea hotărârilor Parlamentului, simplificându-se astfel suspendarea președintelui.

"Curtea Constituțională se pronunță asupra constituționalității regulamentelor Parlamentului, a hotărârilor plenului Camerei Deputaților, a hotărârilor plenului Senatului și a hotărârilor plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului, la sesizarea unuia dintre președinții celor două Camere, a unui grup parlamentar sau a unui număr de cel puțin 50 de deputați sau de cel puțin 25 de senatori", prevede textul actual al legii de organizare a CCR.

Prevederea referitoare la abilitarea Curții de a se pronunța asupra hotărârilor Parlamentului a fost introdusă în lege la propunerea senatorului PSD Dan Șova, în 2010, dar ulterior s-a constatat că această modificare are ca efect îngreunarea suspendării președintelui, care este, în sine, o hotărâre a Legislativului.

Senatorul PSD Georgică Severin și deputatul PNL Cornel Pieptea propun, așadar, prin modificările depuse luni, revenirea la textul inițial, prin care CCR se poate pronunța doar asupra constituționalității regulamentelor Parlamentului.

Cei doi argumentează că "s-a încărcat excesiv activitatea CCR" prin adăugarea, ca atribuții, a dreptului de a se pronunța asupra constituționalității hotărârilor Parlamentului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6908 secunde