Accidentul vascular cerebral, inamicul care poate ucide fără avertismente

1081
1
Accidentul vascular cerebral, inamicul care poate ucide fără avertismente - fotofondaccidentvascular1-1439997738.jpg

Articole de la același autor

Poate apărea brusc, fără niciun avertisment, poate fi fatal sau poate trece neobservat. Este vorba despre accidentul vascular cerebral, o afecțiune extrem de des întâlnită în ziua de astăzi, ce necesită tratament imediat, dar și prevenit. 
Despre cauzele accidentelor vasculare cerebrale și gravitatea lor, am stat de vorbă cu dr. Alina Jipa, medic specialist neurolog în cadrul Spitalului Medstar 2000 Constanța. 


- Ce este accidentul vascular cerebral? 
- Accidentul vascular cerebral este un fenomen ce supune bolnavul unui risc foarte crescut, constituind o urgență medicală. Se produce din cauza unei hemoragii a unui vas sangvin, suplimentar adăugându-se și efectul de compresiune asupra structurilor vecine hemoragiei. Accidentul vascular se produce la nivelul creierului și, astfel, o multitudine de funcții pot fi afectate, cele mai evidente fiind parezele membrelor, pacientul neputând a-și mișca brațele sau picioarele, pierderea capacității de a vorbi sau de a se exprima coerent, alterarea tonusului sau a poziției normale a elementelor feței, precum coborârea unei extremități a gurii.
 
- Ne puteți vorbi despre cauzele accidentului vascular cerebral?
- Cauzele accidentului vascular sunt multiple. Un număr important de patologii pot determina o astfel de evoluție. Puseele de hipertensiune arterială aduc cu ele riscul foarte crescut de accident vascular, în special la vârstnici sau diabetici. Aceste persoane au arterele fragile, iar la tensiuni foarte mari, pereții acestora pot fi rupți. Coagulopatiile pot ajuta la formarea de cheaguri, crescând riscul de accidente vasculare. Ateroscleroza predispune și ea la fenomene nefaste cerebrale. 


- Cum recunoaștem accidental vascular cerebral? 
- În momentul în care apar brusc simptome alarmante, este necesar să consultați de urgență medicul neurolog. Frecvent, această afecțiune apare la persoanele cu comorbidități, precum diabetul zaharat, obezitatea, hipertensiunea arterială, boli de colagen, fibrilație arterială, vârstnici, fumători, persoane cu anomalii congenitale cardiovasculare.
Orice simptom de asemenea amploare instalat brusc nu trebuie trecut cu vederea. Accidentul vascular cerebral este o afecțiune ce poate duce la deces, de aceea tratamentul trebuie instituit urgent. 


- Cum prevenim accidentul vascular cerebral și ce recomandări faceți pacienților? 
- Se recomandă scurte plimbări zilnice sau mișcare la sala de sport. Este bine să știți să recunoașteți simptomele depresiei, cum ar fi stări de tristețe pe perioade lungi de timp și fără justificare. Dormiți suficient, nu mai puțin de șapte ore și nu mai mult de zece ore pe noapte. Folosiți ulei de măsline la orice preparat, deoarece ajută la normalizarea tensiunii arteriale, scăzând astfel riscul de boli cardiovasculare cu aproape 40 la sută. Nu neglijați migrenele și consumați alimente bogate în potasiu, cum ar fi cartofii dulci, stafidele, bananele și sucul de roșii. 


Pentru a afla mai multe informații și pentru programări, puteți apela numerele de telefon 0241/638.251, 072-MEDSTAR, 0722/574.250, 0341/174.600 și 0725/532.551. 


Comentează știrea

extera
20 august 2015
part-time

Lucrezi part-time si castigi suplimentar! Posibilitatile sunt nelimitate! De acum nu vei mai avea probleme cu banii! Aici vei gasi un mediu prietenos, o echipa entuziasta si un sistem care sa-ti aduca mult doritele castiguri! Totul e sa ai calculator, conexiune la internet si circa doua ore libere pe zi! Cere acum mai multe detalii la adresa de email:[email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8776 secunde