Adio paturi de spital, bolnavii vor ajunge în… on-line. Doctorii, obligați să consulte pacienții prin Dosarul Electronic de Sănătate

2206
Adio paturi de spital, bolnavii vor ajunge  în… on-line. Doctorii, obligați să consulte pacienții prin Dosarul Electronic de Sănătate - depistarecancer-1477061582.jpg

Articole de la același autor

Ministerul Sănătății și președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Mirel Cristescu, au dispus ca utilizarea Dosarului Electronic de Sănătate (DES) al pacientului să devină obligatorie, începând cu 14 noiembrie.

Dosarul Electronic de Sănătate al pacientului este o componentă a sistemului informațional sanitar, care cuprinde date și informații medicale relevante pentru medici și pacienți, respectiv informații clinice, biologice, diagnostice și terapeutice, perso-nalizate, acumulate pe tot parcursul vieții pacienților, organizate și structurate pe module: "Sumar de urgență", "Istoric medical", "Antecedente declarate de pacient", "Documente medicale" și "Date personale".

"DES trebuie utilizat de către furnizorii de servicii medicale, care se află în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate, înrolați în platforma informatică, precum și de către furnizorii de servicii medicale care nu se află în relații contractuale cu CNAS și medicii care își desfășoară activitatea într-o formă legală", a declarat președintele CNAS.

În vederea utilizării sistemului DES, furnizorii de servicii medicale care nu se află în relații contractuale cu CNAS, precum și medicii care își desfășoară activitatea într-o formă legală la aceștia, au obligația înrolării în platforma informatică din asigurările de sănătate. Pentru aceasta vor trebui să depună o cerere la Casa de Asigurări din raza administrativ - teritorială în care aceștia își desfășoară activitatea.

"Datele medicale introduse în sistemul DES se certifică prin semnătură electronică de către medicul curant și se transmit în sistem prin aplicațiile informatice ale furnizorilor, compatibile cu sistemele din Platforma Informatică din Asigurările de Sănătate și certificate în sistemul DES. Furnizorii de servicii medicale care nu dețin sisteme informatice proprii vor utiliza portalul DES, pentru a completa și transmite date în dosarul electronic de sănătate al pacientului. Toate informațiile și specificațiile necesare certificării sunt publice și accesibile on-line prin instrumentele puse la dispoziție de CNAS", explică Aurelia Rădoi, purtător de cuvânt CJAS Constanța.

Cum pot avea pacienții acces la dosar

Accesul direct al pacientului la propriul dosar electronic de sănătate sau al persoanei pe care o reprezintă legal se realizează numai prin intermediul portalului DES și numai după autentificare. Autenti-ficarea pacientului în portalul DES fiind realizată după generarea matricei de securitate de către medicii înrolați în platforma informatică CNAS și definirea de către pacient sau reprezentantul legal al acestuia a parolei de acces, prin portalul DES.

"Matricea de securitate se eliberează de către medici, la solicitarea pacienților, în baza actului de identitate al acestora și se eliberează pacientului în forma imprimată de hârtie A4 și se înmânează acestuia imediat după imprimare. Medicii, la solicitarea pacienților, au obligația să genereze matricea de securitate. De asemenea, operațiunile de generare a matricei de securitate și înregistrarea reprezentantului legal al unei persoane se pot realiza numai prin intermediul portalului DES, doar de către acești medici", adaugă purtătorul de cuvânt al CJAS Constanța.

Sistemul ar putea genera probleme

Președintele Asociației Medicilor de Familie "Tomis" Constanța (AMF), dr. Laura Condur, a declarat că: "până acum datele erau contabilizate automat, însă vom vedea cum va funcționa acest sistem informatic, pe viitor, pentru că se vor acumula multe informații și sper să nu avem probleme de funcționare, cum avem în alte privințe, de atâta timp. Știu foarte bine de existența acestui program și de cum funcționează, însă acum că a devenit obligatorie utilizarea acestuia, probabil fluxul de informații se va accelera, fapt ce ar putea să genereze probleme. Așteptăm reacția medicilor, imediat ce vor începe să lucreze cu el".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6308 secunde