Administrarea produselor naturale se face numai după consultarea medicului

502
Administrarea produselor naturale se face numai după consultarea medicului - fond-produse-naturale-1703585699.jpg

Articole de la același autor

În ultimii ani, produsele naturale din plante au devenit din ce în ce mai populare în rândul persoanelor care își doresc să adopte un stil de viață sănătos. Cu toate acestea, ele ar putea reprezenta, în unele situații, o alternativă nesănătoasă la produsele medicale tradiționale. Deși produsele naturale din plante pot oferi unele beneficii pentru sănătate, ele nu sunt întotdeauna supuse unor studii clinice riguroase, astfel că nu sunt întotdeauna aprobate de autoritățile de reglementare.

Din acest motiv, produsele din plante nu pot și nu ar trebui să înlocuiască complet tratamentele medicale pentru afecțiuni grave sau acute. Potrivit dr. Delia Sofronie, există situații în care anumite produse etichetate ca fiind naturale pot fi nocive pentru utilizator.

Unul dintre principalele pericole asociate cu produsele naturale din plante este posibilitatea de interacțiune cu medicamentele prescrise. De exemplu, anumite suplimente pot interfera cu efectul medicamentelor anticoagulante, ceea ce poate duce la complicații grave. Din acest motiv, utilizarea unor astfel de suplimente de către persoane care se află sub tratament medicamentos pentru o anumită afecțiune se poate face doar după consultarea medicului, cu acordul său.

De asemenea, deoarece produsele descrise ca fiind naturale și obținute din plante nu necesită aprobări stricte, unele produse pot conține doar cantități minime din ingredientele active promise sau pot fi contaminate cu substanțe nedorite. În plus, susţin specialiştii, au fost documentate cazuri în care anumite produse au fost comercializate ca fiind naturale sau organice, când, de fapt, conțineau substanțe chimice sintetice sau ingrediente care nu erau considerate naturale. Astfel de practici, extrem de răspândite în special în țările aflate în curs de dezvoltare, pot avea efecte toxice sau adverse asupra consumatorilor. Alte motive pentru care produsele naturale din plante pot fi nocive pentru consumator sunt efectele secundare neașteptate.

„Chiar dacă sunt etichetate ca fiind naturale, produsele din plante pot provoca efecte secundare. De exemplu, multe plante conțin substanțe chimice naturale care pot provoca reacții alergice sau pot avea efecte nedorite asupra sănătății, cum ar fi iritații cutanate sau probleme gastrointestinale. Din acest motiv, consultarea cu un medic cu privire la interacțiunile potențiale ale produselor descrise ca fiind naturale cu produse tradiționale constituie un pas esențial pentru a evita complicațiile neașteptate. În acelaşi timp, consumul excesiv sau utilizarea necorespunzătoare a produselor din plante poate duce la supradozaj și ulterior la efecte adverse grave. De exemplu, uleiurile esențiale pot fi foarte concentrate și trebuie diluate înainte de utilizare. Utilizarea lor necorespunzătoare, prin omiterea diluării lor, poate provoca iritații ale pielii sau ale ochilor”, a explicat medicul.

Mare atenţie! Nu toate produsele din plante şi-au dovedit eficacitatea în studii clinice. Mai mult decât atât, un produs natural din plante care funcționează bine pentru o persoană poate să nu aibă același efect sau să aibă efecte adverse pentru o altă persoană.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.4763 secunde