Concurs Află acum dacă ai plămâni sănătoși

797
Află acum dacă ai plămâni sănătoși - piriubpoc-1352750819.jpg

Articole de la același autor

Afecțiune cronică, progresivă, bronho-pneumopatia obstructivă cronică (BPOC) este caracterizată prin limitarea fluxului de aer prin căile respiratorii, incomplet reversibilă. 
Conform statisticilor realizate la nivel mondial, această boală reprezintă o cauză majoră de mortalitate, în creștere în întreaga lume. În țara noastră, aproximativ un milion de persoane suferă de BPOC, dar numai un sfert au ajuns la un specialist și au fost diagnosticați. 

"Realitatea este că această afecțiune este insuficient conștientizată", a atras atenția dr. Doina Pîrîu, medic specialist pneumologie. 

Cum se manifestă boala 

Factorii care cresc riscul apariției bolii sunt: fumatul (principalul factor), expunerea pasivă la fumat, la noxe profesionale (gaze de sudură, minerit, industria textilă, pulberi și substanțe chimice), poluarea din mediul înconjurător. 

Clinic, boala se manifestă prin tuse cronică, progresivă, însoțită de expectorație și dispnee (dificultate în respirație). Bolnavii au perioade când simptomele sunt acutizate și pot duce la scăderea toleranței la efort, declinul funcției pulmonare și chiar moartea prematură. 

"BPOC-ul reduce calitatea vieții pacientului, alterează starea de sănătate în diferite grade și crește riscurile de spitalizare și mortalitate, implicând costuri economice și sociale extrem de ridicate", a afirmat medicul specialist. 

Pacienții trebuie să fie conștienți, a subliniat dr. Pîrîu, de faptul că "boala nu se vindecă, dar se tratează; țesutul pulmonar deteriorat nu se reface, dar evoluția acestei deteriorări poate fi încetinită și ținută sub control, îmbunătățind calitatea vieții pacientului". 

De aceea, este foarte important ca afecțiunea să fie depistată din stadiile incipiente. Diagnosticarea se realizează prin spirometrie, o investigație care măsoară volumele și debitele pulmonare. 

Anual, pe 14 noiembrie, este celebrată Ziua Mondială a BPOC. Drept pentru care, începând de mâine și până la sfârșitul lunii, în cabinetul dr. Doina Pîrîu din cadrul Centrului Medical VISAMED (zona Delfinariu) se efectuează gratuit testări spirometrice. Programul este următorul: luni și miercuri, între orele 13,00 și 18,00, iar marți, joi și vineri, între orele 8,30 și 13,00. 

Programări se fac la telefon 0721.285.696. 

Ce este spirometria 

"Spirometria este o investigație nedure-roasă, ieftină și care durează puțin. Ea poate fi realizată la orice vârstă, pentru verificarea sănătății plămânilor, însă are câteva indicații precise. Bărbații și femeile care au peste 40 de ani și fumează ori se expun la diverse noxe profesionale, adică cei care au un risc crescut de boli pulmonare, ar trebui să efectueze această investigație o dată la șase luni sau măcar o dată pe an", a adăugat dr. Pîrîu. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 19 Septembrie 2012
Stire din Sănătate : Reîncepe programul Stop Fumat la Constanța
Pagina a fost generata in 0.5241 secunde