Aglomerație mare și medici puțini la Urgența Spitalului Județean Constanța

809
1
Aglomerație mare și medici puțini la Urgența Spitalului Județean Constanța - primireurgenta7-1314208416.jpg
Peste 36.000 de persoane au ajuns la urgență în două luni și jumătate de vară. Medicii și asistenții Spitalului Județean Constanța muncesc la foc continuu. "Nu stăm deloc". Zilnic, au de tratat sute de bolnavi, adulți și copii, constănțeni sau turiști.

Potrivit datelor înregistrate la unitatea medicală, de la 1 iunie și până în prezent, s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) 36.260 de persoane, adică o medie de 431 de pacienți pe zi. Toți aceștia trec prin mâinile a 16 medici și aproape 30 de asistente. O treime din pacienți sunt copii.

"În iunie, am avut 12.000 de prezentări la UPU, din care 2.838 au fost cu internări, în iulie, au fost 13.632 pacienți, din care 3.266 au rămas internați, iar în august, până la ora actuală (n.r. - miercuri, 24 august), au fost 10.552 de prezentări, cu 2.450 de internări. Cei mai mulți pacienți s-au adresat specializărilor de Urgență Medicală și de Urgență Chirurgie. De asemenea, au fost numeroase prezentări la Obstetică Ginecologie", a precizat dr. Cătălin Grasa, directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.

Un număr foarte mare de solicitări s-au înregistrat și la Urgență Pediatrie. În iulie, au fost aduși la spital 4.149 de copii, din care 750 au fost internați pe secții, iar 30 la Terapie Intensivă. Iar în august s-au înregistrat 3.234 de pacienți copii, 535 internați și 62 la Terapie Intensivă.

Urgențe urgente

"Activitatea a fost cu peste 50-60 de procente peste media unei luni obișnuite extrasezon, dar este de la sine înțeles ca sosirea turiștilor să mărească și numărul prezentărilor la UPU", a explicat medicul. Potrivit acestuia, majo-ritatea pacienților au avut nevoie de îngrijiri medicale mai ales pe partea de traumă și afecțiuni abdominale, iar o mare parte au fost victime ale accidentelor rutiere.

"În momentul în care ajung la noi în urgență, pacienții sunt catalogați în funcție urgență: imediată sau amânată. Pentru unii dintre cei care se prezintă, simptomatologia poate să fie o urgență, dar pot fi amânați pentru moment. De aici apar și reclamațiile cu statul la coadă. Lumea nu înțelege prioritățile și apar reclamațiile", a mai spus dr. Grasa.

Conducerea Spitalului Județean Constanța a făcut deja raportări către SMURD și către Ministerul Sănătății, cu solicitarea de a debloca posturile și pentru a mări personalul din urgență, atât la medici, cât și la asistente. "Ne mai trebuie 7-8 medici pe UPU. Dar, deocamdată, nu am primit aviz favorabil", a adăugat directorul medical al unității sanitare. 

Comentează știrea

anti mizerie si gunoaiele din centrul si zona peninsulara
24 august 2011
doresc sa protestez impotriva nesimtirii primarului, a parazitismului angajatilor primariei si neimplicarea generala a insti tutiilor subordonate primariei

1, sa va fie rusine ca orasul asta e plin de maidanezi si gropi de gunoi chiar si in plin sezon estival,2,politia locala nu se implica cu mai nimic in solutionarea problemelorde scandaluri nocturne,3,majoritatea angajatilor primariei freaca menta in birouri,nu conteaza ca acum e vara,asa fac si iarna si primavara...sunt doar cateva din nemerniciile aruncate asupra bietilor constanteni de cand a venit ciiuma mazareasca;deci noi pe langa ciuma oranj care e in romanica,mai avem si ciuma rosie mazare si co....pana cand vom mai rabda,dragi concetateni,oare pana cand?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2336 secunde