Alarmant. Avem bani pentru depistarea cancerului, dar nu îi cheltuie nimeni. De ce nu mergem la doctor?

797
1
Alarmant. Avem bani pentru depistarea cancerului, dar nu îi cheltuie nimeni. De ce nu mergem la doctor? - depistarecancer-1477066126.jpg

Articole de la același autor

Deși Ministerul Sănătății a alocat județului Constanța aproximativ 300.000 de lei pentru depistarea cazurilor de cancer de col uterin, la acest moment, cea mai mare parte a banilor a rămas necheltuită. Conform informațiilor reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ), mai au la acest moment 257.441 de lei pentru acest program, dar femeile nu se arată interesate să își facă aceste investigații, deși acestea sunt gratuite.

"În 2014, s-au prezentat în unitățile sanitare pentru testări 3.201 de femei, în 2015, numărul acestora a scăzut la 1.661, iar în primele nouă luni ale anului în curs, doar 573, o cifră de-a dreptul alarmantă", ne-a declarat șeful DSPJ, Cristina Schipor. Pe această cale, se face apel la fe-meile cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani să se adreseze medicilor de familie pentru îndrumare.

Medicii nu informează populația

"Eu cred că problema este, de fapt, la medicii de familie, care au stat deoparte și nu au intrat în rețea și așa nu pot trimite pacienții la acest tip de investigații", a explicat Schipor. În concluzie, buna desfășurare a depistării precoce a cancerului de col uterin depinde cel mai mult de medicii de familie care trebuie să asigure consilierea și informarea femeilor eligibile din lista proprie pentru îndrumarea la recoltare în cadrul cabinetelor de obstetrică-ginecologie. Desigur, este foarte important ca femeile să și vrea să participe la testarea citologică efectuată gratuit în urma îndrumării efectuată de medicul de familie prin completarea unui formular de screening.

"Noi avem fonduri suficiente pentru screening și le așteptăm pe toate cele interesate să se adreseze medicilor de familie pentru îndrumare la examinarea citologică, în vederea depistării cancerului de col uterin", au mai spus reprezentanții DSPJ.

Ce este cancerul de col uterin?

Cancerul de col uterin presupune apariția la nivelul cervixului a unor celule atipice care se multiplică necontrolat.Spre deosebire de alte tipuri de cancer care sunt mult mai agresive, cancerul cervical este curabil în ma-joritatea cazurilor, dacă este descoperit într-un stadiu incipient. La ora actuală, există două tipuri de cancer de col uterin: cancer cu celule spumoase (epidermoid) și adenocarcinom cervical.

Cea mai frecventă cauză a cancerului de col uterin este infecția cu HPV, care este cauza apariției verucilor (negi). Pe lângă aceasta, cancerul cervical poate fi cauzat și de anomaliile celulare apărute la nivelul colului uterin, printre care diferite mutații care favorizează apariția celulelor anormale.

Comentează știrea

Velma
23 octombrie 2016
Instruiti medicii de familie mai des

Medicii de familie nu sunt in stare sa consilieze pacientii in legatura cu o amarata de raceala d'apoi despre necesitatea efectuarii unor investigatii specifice. Tot ce stiu sa faca e sa prescrie o reteta cu medicamente fabricate de sponsorul sau si sa te indrume catre farmacia X "fiindca acolo vei primi o reducere de 10% daca vii cu reteta de la mine"

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 15 Octombrie 2016
Stire din Sănătate : Unele tratamente vitale sunt exorbitante
Pagina a fost generata in 0.7876 secunde