AlcoInfo a deschis un centru la Constanța

549
AlcoInfo a deschis un centru la Constanța - centrealcoinfo-1347998342.jpg
În România, aproximativ două milioane de oameni consumă alcool în exces. Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomanilor (ALIAT) a desfășurat numeroase proiecte care au avut ca scop tratarea dependenței de alcool și droguri.

Începând din 17 septembrie, asociația a demarat un proiect în care toate aceste servicii vor fi puse la dispoziția pacienților în cinci centre AlcoInfo de reabilitare din cadrul mai multor spitale din țară: București, Constanța, Cra-iova, Târgu Mureș și Câmpulung.

Aici, vor găsi tratament de specialitate psiho-social toate persoanele care suferă de afecțiuni asociate consumului abuziv de alcool. Noutatea acestor centre constă în faptul că ele vor funcționa în cadrul spitalelor generale și nu în spitale psihiatrice. Scopul deschiderii acestor centre este dezvoltarea unui sistem de servicii dedicate sănătății mintale. În fiecare centru, la dispoziția pacienților va sta un coordonator care va facilita accesul la serviciile de sănătate și va stabili un tratament individual în funcție de starea fiecărui pacient.

Etapele tratamentului

Ajunși la unul din centrele AlcoInfo, pacienții vor trece prin patru etape de stabilire a diagnosticului și a tratamentului:

r Etapa de screening sau eva-luare sumară, care stabilește nivelul de consum de alcool;

r Etapa evaluării amănunțite, care se realizează împreună cu medicul curant;

r Etapa de intervenție menită să ajute pacientul să țină sub control consumul problematic de alcool

r Etapa de monitorizare și evaluare, în care coordonatorul centrului se va ocupa personal de monitorizarea pacientului și după externare și care îl va redirecționa pentru control către celelalte unități sanitare competente.

"Centrele stabilesc, pentru prima dată în România, o legătură directă între individ, comunitatea medicală, serviciile sociale locale și autoritățile publice. Scopul programului este unul dublu: pe de o parte, prevenirea - ne vom afla într-un spital, în contact cu populația generală și cu familiile pacienților și, pe de altă parte, intervenția - ne vom concentra pe detectarea timpurie și intervenția pe termen scurt, dar eficientă, în domeniul consumului problematic de alcool", a declarat dr. Eugen Hriscu, director științific ALIAT.

Andreea NĂSTASE

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 19 Septembrie 2012
Stire din Sănătate : Reîncepe programul Stop Fumat la Constanța
Marţi, 18 Septembrie 2012
Stire din Sănătate : Uleiul de ricin are calități curative
Pagina a fost generata in 1.9873 secunde