Alimentația după naștere

202
Alimentația după naștere - alimentedupanastere-1368546301.jpg
Sarcina și nașterea sunt încercări serioase pentru organismul femeii, de aceea, în perioada de după naștere, organismul ei

are nevoie de restabilire și de completare a acelor substanțe care au fost consumate de-a lungul sarcinii și la naștere.

Copilul, deși nu mai este legat de or-ganismul mamei, continuă să se hrănească cu ceea ce organismul ei produce, adică laptele matern. Elementele care se găsesc în laptele matern sunt produse de celulele glandei mamare. În laptele matern există și alte substanțe nutritive care provin din sângele mamei. Iar în sânge acestea ajung din intestin. Deci, toate produsele care constituie "meniul matern" se găsesc într-un fel sau altul în laptele mamei. Iar asta înseamnă că aceste produse trebuie să fie în cantitate suficientă și să aibă o calitate corespunzătoare ca să asigure creșterea și dezvoltarea copilului. Mamele suferă foarte des de diferite tipuri de boli alergice, care împiedică buna funcționare a tractului gastro-intestinal. Aceste afecțiuni dereglează bariera de funcționalitate a intestinului, iar anumiți antigeni (substanțe care produc reacțiile alergice), care în mod normal sunt eliminați din organism, sunt absorbiți în sânge și, în mod corespunzător, ajung în laptele matern.

Ce nu e voie să mâncați?

Tuturor femeilor care alăptează, indiferent de starea de sănătate, nu li se recomandă:  Consumul de alcool (inclusiv berea), fumatul (alcoolul și nicotina au acțiuni toxice asupra copilului)  Ciocolata  Crabi, raci, scrumbii, icre  Să nu bea ceai sau cafea concentrate, care pot avea acțiuni iritante asupra sistemului nervos al copilului  Se interzice introducerea în mâncăruri a cepei și usturoiului  Smântâna  Condimente și sosuri picante  Alimente marinate.

Ce e voie?

În pofida tuturor celor interzise, a mai rămas o gamă largă de produse, pe care mama care alăptează poate și trebuie să le includă în rația sa. Ea poate consuma:  Produse lactate - produse lactate acide (chefir, iaurt fără adaos de fructe, până la 600-800 ml pe zi, lapte (nu mai mult de 200 ml pe zi), brânză de vaci, cașcaval degresat  Carne slabă de vită  Carne slabă de porc  Carne de iepure  Carne de pasăre  Pește - orice tip de pește de râu sau de mare în afară de scrumbie  Grăsimi (unt, margarină, ulei vegetal)  Pâine cu tărâțe  Produse de patiserie - biscuiți, zefir, marmeladă  Ceai (slab) negru sau verde  Ceai de ierburi din șovârf, mentă, cimbrișor, ierburi care stimulează  Compoturi  Sucuri naturale  Apă plată.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 23 Ianuarie 2013
Stire din Monden : Shakira a născut un băiețel
Pagina a fost generata in 0.4563 secunde