Alimentația după naștere
Sarcina și nașterea sunt încercări serioase pentru organismul femeii, de aceea, în perioada de după naștere, organismul ei
are nevoie de restabilire și de completare a acelor substanțe care au fost consumate de-a lungul sarcinii și la naștere.
Copilul, deși nu mai este legat de or-ganismul mamei, continuă să se hrănească cu ceea ce organismul ei produce, adică laptele matern. Elementele care se găsesc în laptele matern sunt produse de celulele glandei mamare. În laptele matern există și alte substanțe nutritive care provin din sângele mamei. Iar în sânge acestea ajung din intestin. Deci, toate produsele care constituie "meniul matern" se găsesc într-un fel sau altul în laptele mamei. Iar asta înseamnă că aceste produse trebuie să fie în cantitate suficientă și să aibă o calitate corespunzătoare ca să asigure creșterea și dezvoltarea copilului. Mamele suferă foarte des de diferite tipuri de boli alergice, care împiedică buna funcționare a tractului gastro-intestinal. Aceste afecțiuni dereglează bariera de funcționalitate a intestinului, iar anumiți antigeni (substanțe care produc reacțiile alergice), care în mod normal sunt eliminați din organism, sunt absorbiți în sânge și, în mod corespunzător, ajung în laptele matern.
Ce nu e voie să mâncați?
Tuturor femeilor care alăptează, indiferent de starea de sănătate, nu li se recomandă: Consumul de alcool (inclusiv berea), fumatul (alcoolul și nicotina au acțiuni toxice asupra copilului) Ciocolata Crabi, raci, scrumbii, icre Să nu bea ceai sau cafea concentrate, care pot avea acțiuni iritante asupra sistemului nervos al copilului Se interzice introducerea în mâncăruri a cepei și usturoiului Smântâna Condimente și sosuri picante Alimente marinate.
Ce e voie?
În pofida tuturor celor interzise, a mai rămas o gamă largă de produse, pe care mama care alăptează poate și trebuie să le includă în rația sa. Ea poate consuma: Produse lactate - produse lactate acide (chefir, iaurt fără adaos de fructe, până la 600-800 ml pe zi, lapte (nu mai mult de 200 ml pe zi), brânză de vaci, cașcaval degresat Carne slabă de vită Carne slabă de porc Carne de iepure Carne de pasăre Pește - orice tip de pește de râu sau de mare în afară de scrumbie Grăsimi (unt, margarină, ulei vegetal) Pâine cu tărâțe Produse de patiserie - biscuiți, zefir, marmeladă Ceai (slab) negru sau verde Ceai de ierburi din șovârf, mentă, cimbrișor, ierburi care stimulează Compoturi Sucuri naturale Apă plată.
are nevoie de restabilire și de completare a acelor substanțe care au fost consumate de-a lungul sarcinii și la naștere.
Copilul, deși nu mai este legat de or-ganismul mamei, continuă să se hrănească cu ceea ce organismul ei produce, adică laptele matern. Elementele care se găsesc în laptele matern sunt produse de celulele glandei mamare. În laptele matern există și alte substanțe nutritive care provin din sângele mamei. Iar în sânge acestea ajung din intestin. Deci, toate produsele care constituie "meniul matern" se găsesc într-un fel sau altul în laptele mamei. Iar asta înseamnă că aceste produse trebuie să fie în cantitate suficientă și să aibă o calitate corespunzătoare ca să asigure creșterea și dezvoltarea copilului. Mamele suferă foarte des de diferite tipuri de boli alergice, care împiedică buna funcționare a tractului gastro-intestinal. Aceste afecțiuni dereglează bariera de funcționalitate a intestinului, iar anumiți antigeni (substanțe care produc reacțiile alergice), care în mod normal sunt eliminați din organism, sunt absorbiți în sânge și, în mod corespunzător, ajung în laptele matern.
Ce nu e voie să mâncați?
Tuturor femeilor care alăptează, indiferent de starea de sănătate, nu li se recomandă: Consumul de alcool (inclusiv berea), fumatul (alcoolul și nicotina au acțiuni toxice asupra copilului) Ciocolata Crabi, raci, scrumbii, icre Să nu bea ceai sau cafea concentrate, care pot avea acțiuni iritante asupra sistemului nervos al copilului Se interzice introducerea în mâncăruri a cepei și usturoiului Smântâna Condimente și sosuri picante Alimente marinate.
Ce e voie?
În pofida tuturor celor interzise, a mai rămas o gamă largă de produse, pe care mama care alăptează poate și trebuie să le includă în rația sa. Ea poate consuma: Produse lactate - produse lactate acide (chefir, iaurt fără adaos de fructe, până la 600-800 ml pe zi, lapte (nu mai mult de 200 ml pe zi), brânză de vaci, cașcaval degresat Carne slabă de vită Carne slabă de porc Carne de iepure Carne de pasăre Pește - orice tip de pește de râu sau de mare în afară de scrumbie Grăsimi (unt, margarină, ulei vegetal) Pâine cu tărâțe Produse de patiserie - biscuiți, zefir, marmeladă Ceai (slab) negru sau verde Ceai de ierburi din șovârf, mentă, cimbrișor, ierburi care stimulează Compoturi Sucuri naturale Apă plată.
Comentează știrea
Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Articole pe aceeași temă
Luni, 11 Martie 2013
Vineri, 08 Martie 2013
Miercuri, 16 Ianuarie 2013
Miercuri, 08 Mai 2013
Sâmbătă, 09 Martie 2013
Sâmbătă, 02 Martie 2013
Miercuri, 23 Ianuarie 2013
Marţi, 15 Ianuarie 2013
Luni, 07 Ianuarie 2013