Alimentație pentru menținerea sănătății ochilor

288
Alimentație pentru menținerea sănătății ochilor - 2121376a323507c01c5e92c39ae8ccd4.jpg
Precum în cazul altor probleme de sănătate, afecțiunile ochilor pot fi prevenite sau ameliorate printr-o dietă adecvată. Oamenii de știință spun că introducerea în alimentație a unor produse cu un conținut bogat în antio-xidanți, precum vitaminele C, E și beta-caroten, ajută la prevenirea degene-rescenței maculare și recomandă, prin urmare, consumarea în mod regulat a legumelor verzi. Luteina și zeaxantina sunt alți antioxidanți care protejează macula de efectele nocive ale radicalilor liberi și pot fi găsiți în legume precum varza, spanacul sau în ouă. Suplimentele de luteină și zeaxantină sunt recoman-date pacienților cu degenerescență maculară legată de înaintarea în vârstă.
Degenerescența maculară este caracterizată de distrugerea progresivă a maculei, zona retiniană cu diametrul de câțiva milimetri, care permite vederea precisă, distingerea culorilor și detaliilor.
Carența de vitamina A provoacă apariția unei afecțiuni numite xeroftalmie, adică uscarea conjunctivei și a corneei, apariția ulcerelor corneene și umflarea pleoapelor. Vitamina A poate fi găsită în morcovi, cartofi dulci, ficat, varză, mango, pepene galben.
Acizii grași sunt importanți pentru funcționarea organismului, inclusiv a ochilor. Deficiențele de omega 3 pot provoca tulburări de vedere sau retinopatii (denumire generală pentru bolile retinei). Acizii grași se găsesc în pește.
Sănătatea ochilor poate fi afectată și de fumat, alcool sau consumul excesiv de zahăr și sare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.321 secunde