Amelioraţi constipaţia copilului printr-o dietă potrivită!

436
Amelioraţi constipaţia copilului printr-o dietă potrivită! - fondconstipatie-1675280221.jpg

Articole de la același autor

Constipația la copii este o sursă de îngrijorare pentru foarte mulți părinți, dar, chiar și așa, nu trebuie să vă panicați, pentru că problema se poate ameliora prin schimbarea dietei. În general, susțin specialiștii, acest proces se poate corecta în timp, iar dacă nu există o patologie de bază sau o cauză mecanică, constipația este reversibilă prin adoptarea unei diete corecte. Prin urmare, este important să aveți grijă de alimentația celui mic pentru a evita nevoia de a-l supune unor tratamente farmacologice.

Nu știți cum să îi reglați tranzitul intestinal micuțului dumneavoastră? Deși uneori sunt necesare, laxativele și alte medicamente pot avea, însă, anumite efecte nedorite în organism, făcând ficatul să sufere în urma metabolizării acestora. De aceea, cel mai indicat este să optați pentru anumite alimente și strategii eficiente în prevenirea și tratarea constipației la copii. Pentru început, este important să stabiliți cât de gravă este problema, deci trebuie să mergeți la pediatru pentru a obține un diagnostic.

Potrivit dr. Letiția Dumitrescu, medicul va decide dacă sunt necesare tratamente farmacologice sau dacă modificările alimentare sunt suficiente. Din fericire, în majoritatea cazurilor, constipația la copii poate fi prevenită prin modificarea dietei. În prezent, există alimente care stimulează motilitatea intestinală și favorizează ameliorarea constipației. De exemplu, unul dintre nutrienții de bază pentru tratarea constipației este reprezentat de fibre. Fructele și legumele sunt bogate în fibre, ceea ce permite creșterea volumului scaunului și a mișcărilor intestinale peristaltice. „


Oamenii trebuie să ştie că există două tipuri de fibre: solubile și insolubile. Cele solubile permit creșterea volumului scaunului prin absorbția apei. Ca urmare, tranzitul devine mai rapid și mai eficient. Acest tip de fibre este prezent în fructe și legume, ceea ce înseamnă că aportul zilnic este esențial. Atenţie, însă! Diversificaţi fructele pe care le consumă copiii. De pildă, alegerea fructelor de sezon este o strategie eficientă atunci când vine vorba de asigurarea dozelor optime de vitamine. Reţineţi că există o diferență substanțială între a consuma fructele ca atare și a bea sucuri. Sucurile elimină o parte din fibre, fiind ineficiente în tratamentul constipației”, a explicat medicul.


Apoi, ovăzul conține fibre insolubile care fermentează la nivel intestinal, producând acizi grași cu reacţie rapidă. Acizii grași au putere antiinflamatoare și îmbunătățesc compoziția microbiotei. La rândul lor, cerealele integrale, cum este ovăzul, au un indice glicemic mai mic, o veste bună pentru sănătatea pancreatică și gestionarea sau prevenirea diabetului. În acelaşi timp, cantitatea de fibre este semnificativ mai mare, ceea ce va îmbunătăți tranzitul intestinal. De asemenea, consumul unui iaurt în fiecare zi îmbunătățește semnificativ sănătatea microflorei și ameliorează simptomele copiilor constipați. Toate acestea se datorează probioticelor conţinute, bacteriilor vii care colonizează tractul digestiv, care aduc numai beneficii organismului. Nu uitaţi nici de apă. Copiii trebuie să bea cel puțin patru pahare de apă pe zi. Acest lucru asigură formarea fecalelor cu textura potrivită. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5207 secunde