Amigdalita cauzează sforăit și oprirea respirației în somn

1261
Amigdalita cauzează sforăit și oprirea respirației în somn - amigdalitasforaitveraenikopall4-1419169134.jpg

Articole de la același autor

Amigdalita (inflamația sau infecția amigdalelor) este o afecțiune frecvent întâlnită, atât în rândul copiilor, cât și al adulților. Puțini știu însă că această boală are o influență semnificativă asupra respirației și poate duce inclusiv la opriri ale acesteia în timpul somnului! Dr. Vera Eniko Pall, medic pneumolog a explicat pentru cititorii "Cuget Liber" ce se poate întâmpla în cazul măririi în volum a amigdalelor.

"În zona faringelui există un ansamblu de formațiuni limfoide mari, numite amigdale. Amigdalele prezintă o suprafață neregulată, marcată de depresiuni profunde, denumite cripte amigdaliene. Amigdalele cele mai voluminoase și mai cunoscute, ușor vizibile, sunt cele palatine. Dar și celelalte, respectiv amigdalele linguale (situate la baza limbii), amigdalele faringiene (aflate în profunzimea foselor nazale) etc, creează aceleași probleme în cazul în care sunt afectate.

Amigdalele contribuie la apărarea organismului față de microbi, formând globule albe, producând anticorpi și jucând un rol de barieră la intrarea căilor respiratorii superioare. Amigdalita definește inflamația acestor formațiuni și necesită de obicei tratament antibiotic, la recomandarea medicului.

Mai puțin cunoscută este influența măririi acestor formațiuni asupra respirației. Hipertrofia amigdalelor, fără inflamație sau infecție, este cauza unor tulburări de respirație în timpul somnului. Aceste modificări favorizează sforăitul și pot duce chiar la opriri ale respirației în somn, adică la apnee de somn. La copiii care sforăie este necesar un consult ORL, pentru stabilirea cauzelor. Când mărirea amigdalelor duce la îngreunarea respirației, amigdalectomia (extracția amigdalelor) se impune și poate rezolva această tulburare respiratorie", a precizat dr. Vera Eniko Pall.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 08 Ianuarie 2014
Stire din Sănătate : Sforăitul, între disconfort și boală
Luni, 01 Septembrie 2014
Stire din Cetățenești : Amigdalele, extirpate cu orice preț?
Joi, 03 Iulie 2014
Stire din Cetățenești : Amigdalita, tratată acasă?
Sâmbătă, 01 Februarie 2014
Stire din Cetățenești : Amigdalita. Cât este de periculoasă
Pagina a fost generata in 1.3188 secunde