Artroza nu se vindecă, dar se poate preveni. Iată ce favorizează apariția bolii
Articole de la același autor
Desigur, cauzele sunt numeroase, incluzând și ereditatea, anumite boli endocrine, tulburări de metabolism (guta). În general, modificările artrozice sunt ireversibile, astfel încât accentul trebuie pus pe prevenţie. Potrivit specialiştilor, evoluția artrozei poate fi încetinită sau stopată, astfel cu cât vă adresați mai repede unui medic, cu atât veți avea beneficii mai mari.
„Frecvenţa bolilor reumatice în ultimii ani este în creştere, pentru că asistăm la un proces de îmbătrânire al populaţiei. Aceasta presupune şi preponderenţa afecţiunilor degenerative, legate de uzură, de aceea avem din ce în ce mai multe boli reumatismale”, a explicat dr. Cătălin Codreanu. El a precizat că, deși nu pot fi vindecate, bolile reumatice pot fi ținute sub control dacă sunt diagnosticate la timp. Astfel, tratamentul este indicat să fie urmat doar la sfatul medicului, pentru că medicamentele contra durerilor pot avea efecte adverse grave.
Prevenția artrozei se face în principal prin: scăderea în greutate, evitarea ridicării de greutăți mari, evitarea microtraumatismelor pe articulații - statul în genunchi în cursul diverselor activități, săriturile, dar și prin creșterea masei musculare din jurul articulațiilor. Acest lucru se face prin kinetoterapie, exerciții aerobice, mers pe jos etc.
Oricum, în cazul artrozei, simptomele sunt multiple şi uşor de detectat. În primul rând, apare durerea, primul simptom al bolii. Aceasta se instalează imediat la încercarea de folosire a articulaţiei afectate, iradiind chiar în alte regiuni, mai ales în cazul în care nu a fost folosită o perioadă mai lungă de timp, cum ar fi de exemplu la trezirea din somn. Un alt simptom important este rigiditatea, care apare după repaus şi în special dimineaţa. Pe măsură ce boala evoluează, suferindul devine din ce în ce mai limitat în mişcări, uneori pierzându-şi capacitatea de a opera funcţii banale de natură motrică, precum încheierea nasturilor sau deschiderea unui borcan. Pe de altă parte, pentru a nu pierde complet mobilitatea, sunt recomandate sesiunile de kinetoterapie (gimnastică medicală) şi o alimentaţie bogată în vitamine şi proteine, dar slab calorică, încercându-se evitarea pe cât posibil a dulciurilor şi făinoaselor. Pe lângă tratamentele recomandate de doctori, pacienţii suferinzi de artroză pot încerca şi câteva tratamente naturiste. Dintre acestea putem aminti compresele cu ceai de coada calului sau brânca ursului, cataplasmele cu muştar negru sau hrean ars, masajele cu tinctură de gălbenele sau tătăneasăa, aplicarea frunzelor de varză proaspete pe locurile dureroase.