Când devine artroza o problemă urgentă de sănătate

425
Când devine artroza o problemă urgentă de sănătate - canddevineartrozaenescudumitruma-1434986654.jpg

Articole de la același autor

Deși artroza este considerată o boală cronică, prin multitudinea de probleme pe care le pune și dificultatea lor, artroza poate deveni o urgență.

"Mă durea șoldul sau genunchiul când și când, acum mă dor amândouă părțile, dimineața trebuie să mă mișc puțin ca să mă dezmorțesc și să-mi treacă durerea, încheieturile trosnesc, mi s-au deformat, nu mai pot merge pe distanțe lungi, nu pot sta mult în picioare", spun, de multe ori, pacienții atunci când se prezintă la medic. Aceste probleme sunt o adevărată urgență pentru pacienți, deoarece odată cu prelungirea speranței de viață a oamenilor, importantă este și calitatea acestei vieți.

"A-ți trăi ultimii ani de zile țintuit într-un cărucior cu rotile sau la pat este departe de dorința și demnitatea unor oameni care vor să se bucure de o viață de muncă împlinită, de familie, nepoți și prieteni, de călătorii sau odihnă activă", este de părere Marius Enescu, doctor în Științe Medicale și medic primar ortopedie - traumatologie la Clinica Medstar din Constanța. Potrivit acestuia, aceste afecțiuni nu se vindecă, ci evoluează mai mult sau mai puțin lent către deteriorarea articulară.

"Afecțiuni pre-existente congenitale, cum ar fi deformări sau anomalii articulare ori traumatismele majore, precum luxațiile, fracturile locale, pot grăbi evoluția artrozelor. Tratamentele disponibile azi nu fac boala reversibilă; ele pot frâna, mai mult sau mai puțin eficient, evoluția ei, uneori pentru mulți ani, dar nu o pot opri", explică medicul specialist.

Astfel, este firesc ca în stadiile inci-piente de boala artrozică a șoldului sau genunchiului să ne adresăm specialistului reumatolog și de fizioterapie; explorarea clinică, paraclinică și imagistică vor clarifica diagnosticul, iar tratamentul anti-inflamator și cel balneo-fizical pot concura la o îmbunătățire vizibilă a funcționalității articulare. Acest efect benefic poate fi observat mai mulți ani, uneori peste 10 - 15 ani, dacă tratamentul este adecvat. Însă tratamentul balneo și medicamen-tele anti-inflamatoare nu sunt eficiente la nesfârșit, astfel încât sunt necesare, la un moment dat, investigații suplimentare și, în cele din urmă, intervenția chirurgicală.

Ultima soluție - operația

"Singura intervenție care poate rezolva problema unei artroze avansate este endo-protezarea, adică înlocuirea componentelor active ale unei articulații, fie ea șold sau genunchi, cu unele artificiale. Articulația artificială sau proteza nu are nicio legătură cu protezele folosite la amputații, ea este implantată în os și funcționează după aceleași principii bio-mecanice, de aceea, dincolo de o cicatrice posibil inestetică, aspectul șoldului sau genunchiului rămâne nemodificat", precizează dr. Marius Enescu.

Una dintre problemele majore este costul unei astfel de proteze, deoarece sumele limitate oferite de Programul Național de Endoprotezare nu pot satisface cerințele numeroșilor pacienți, de aceea mulți constănțeni sunt puși în postura de a face operația de endoprote-zare pe cont propriu.

Protezele obișnuite au o durată de funcționare estimată la circa 15 ani, însă contează mult și greutatea pacientului și nivelul de uzură la care este supusă. De asemenea, protezele uzate sau care suferă deteriorări pot fi înlocuite parțial sau total prin operații de revizie. Un pacient care a suferit o operație de endoprotezare la 50 de ani poate ajunge să facă și două revizii de-a lungul vieții.

"Este esențial să subliniem că reușita protezării, adică redarea unei funcționalități normale articulare, cu unele limitări și precauții inerente, aduce o modificare extraordinară calității vieții pacientului. Astfel, încercăm să evităm atingerea stadiului de pacient invalid, cu hipotrofie musculară, cu afecțiuni digestive (ulcer) datorate consumului de anti-inflamatoare, marginalizat social și familial prin neparticipare, consumator al resurselor proprii și ale sistemului și modificat psihologic de suferință", mai adaugă medicul specialist.

Activitatea specialiștilor ortopezi la Medstar 2000 este subsumată acestor cerințe imperioase. Sunt disponibile servicii de investigații de laborator ultramoderne, imagistica radiologică digitală cea mai performantă din țară, la această oră, artroscopie diagnostică și curativă. Se inițiază tratarea medicamen-toasă generală și locală, intra-articulară și balneo-fizicală a artrozelor. De asemenea, în unitate se pot implanta mai multe tipuri de proteze, cu sau fără cimentare, atât la nivelul șoldului cât și al genunchiului. Specialiștii ortopezi au în vedere metode și mijloace moderne de tratament, în viitorul apropiat fiind vizate protezarea minim invazivă a șoldului, introducerea în uz a protezelor mai stabile de genunchi pentru persoane active, utilizarea tehnologiei 3D și a imprimării 3D pentru implanturi personalizate și altele.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7243 secunde