Astmul, o boală pe viață. Cum poate fi ținută sub control

331
Astmul, o boală pe viață. Cum poate fi ținută sub control - fondastm-1429025596.jpg

Articole de la același autor

Respirați cu dificultate și, adeseori, aveți senzația de sufocare? Acestea pot fi indicii pentru prezența astmului, o afecțiune care, deși nu se vindecă, trebuie ținută sub control toată viața, printr-un tratament corect. 


Simptome precum senzația de sufocare, șuieratul în timpul respirației, oboseala ce survine chiar și la eforturi mici, dar și tusea seacă, supărătoare, trebuie să fie motiv pentru consultarea unui medic pneumolog. Căci semnele prezentate mai sus pot fi indicii pentru astm - inflamația cronică și permanentă a căilor respiratorii. E drept, astmul nu se vindecă, dar nu înseamnă că nu trebuie tratat! În lipsa unei supravegheri medicale, astmul determină în timp îngustarea căilor aeriene și afectarea calității vieții pacienților. Printre altele, aceștia vor ajunge să-și piardă suflul la cel mai mic efort. 


Când apar crizele
"Simptomele pot apărea mai des sau mai rar, de la câteva ori pe zi la câteva ori pe săptămână, ori de la un sezon la altul. Depinde de la un pacient la altul. Uneori, simptomele se pot agrava în timpul nopții, pacientul trezindu-se cu lipsă intensă de aer sau la efortul fizic. La tratament, simptomele dispar sau se ameliorează spontan. Nu toate persoanele afectate reacționează la fel", au precizat dr. Doina Pîrîu, medic specialist pneumolog. Alar-mante sunt crizele de astm. "Sunt acele episoade în care apare o creștere progre-sivă a dificultății de a respira, a tusei, a respirației șuierătoare, senzației de apăsare toracică. Crizele de astm bronșic necesită tratament imediat, căci pot amenința viața!", a subliniat specialistul. Dintre factorii care declanșează crizele de astm sunt polenul, expunerea la animale cu blană, acarienii, mucegaiurile, schimbările de temperatură sau emoțiile puternice. 


Cum se ia tratamentul
Constănțenii care resimt simptomele prezentate mai sus sunt sfătuiți să efectueze o spirometrie, analiza pentru depistarea bolii. Abia în urma acestei investigații - care durează doar câteva minute! - se stabilește și cursul terapeutic ce trebuie urmat. "Medicamentele inhalatorii sunt cele mai eficiente în astmul bronșic. Iar acestea nu dau dependență. Trebuie știut că, și în cazul în care persoanele nu mai au simptomele, nu înseamnă că boala s-a vindecat. Astmul bronșic este o afecțiune cronică, care nu se vindecă și de aceea necesită administrarea zilnică a tratamentului!", a precizat dr. Doina Pîrîu. 


Specialistul le-a mai atras atenția constănțenilor să nu folosească pentru tratarea bolii doar medicația de urgență. "Ventolin, medicația de urgență, trebuie folosit numai la nevoie, nu ca tratament. Efectul acestuia este de ameliorare a manifestărilor bolii temporar, dar nu de a trata cauza bolii, respectiv inflamația bronșică", a adăugat dr. Pîrîu. 


"Dacă manifestările bolii sunt sub control, pacienții pot avea o viață similară în cea mai mare parte a timpului. Dar acest aspect presupune ca pacienții să își administreze medicația în mod regulat, așa cum le-a fost prescris de medic", a mai afirmat medicul specialist pneumolog. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 07 Martie 2014
Stire din Sănătate : Astmul  poate fi controlat!
Joi, 13 Februarie 2014
Stire din Cetățenești : Astmul. Poate fi vindecat?
Pagina a fost generata in 0.3969 secunde