Deși mai puțin răspândit,

Concurs Atacul de cord face victime și în rândul tinerilor sub 35 de ani

2000
Atacul de cord face victime și în rândul tinerilor sub 35 de ani - 5b791ec38289d58a42e5101a9327b9ac.jpg

Articole de la același autor

Bolile cardiovasculare au o incidență crescută în rândul populației, dovadă și faptul că aceste afecțiuni reprezintă una dintre principalele cauze de deces din țara noastră. Specialiștii atrag atenția că se confruntă cu o scădere a vârstei pacienților cu boli de inimă.

Infarctul miocardic sau atacul de cord are loc atunci când mușchiul inimii (miocardul) nu este irigat corespunzător - pentru că arterele coronare sunt obturate cu depuneri de grăsimi. Pentru că un infarct poate cauza moartea, medicii recomandă bărbaților peste 35 de ani și femeilor peste 50 de ani să facă investigațiile de specialitate, dacă resimt simptomele caracteristice afecțiunii. Potrivit statisticilor, jumătate din decesele cauzate de atacurile de cord survin în primele trei - patru ore de la debutul simptomelor.
Cu toate acestea, dr. Elvira Craiu, medic-șef Secția de Cardiologie I din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța atrage atenția că vârsta nu reprezintă o pavăză în fața bolilor cardiovasculare. Ba din contră, în ultima perioadă se observă o scădere a vârstei pacienților care ajung la spital în stare gravă. "De zece zile avem patru pacienți cu vârste sub 35 de ani, cu infarct miocardic. Interesant este că acești pacienți nu au factori de risc pe care să-i fi identificat. Nu sunt obezi, sunt salariați, au familii, nu au pierdut nicio rudă în ultimul timp, nici slujba. Stresul este un factor de risc însemnat, dar nu l-am identificat în aceste cazuri", a arătat specialistul, menționând că până la ora actuală nu a fost stabilită cauza care a favorizat declanșarea atacului de cord.

Semne pentru recunoașterea unui infarct
Prin urmare, este important ca persoanele care suferă un atac de cord să recunoască din vreme semnele, pentru a cere ajutor. Infarctul miocardic este confundat adesea cu o indigestie, motiv pentru care, în multe cazuri, bolnavii tot amână consultarea unui medic.
Atacul de cord este însoțit de o presiune sau o durere sfâșietoare în piept, descrisă precum o "gheară". Durerea se poate prelungi în abdomenul superior sau umărul și brațul stâng. Totodată, simptome ale infarctului sunt transpirațiile, senzațiile de greață și vomă, lipsa de aer, slăbiciune extremă, anxietate, bătăi rapide și neregulate ale inimii.
Atenție însă! Există situații când atacul de cord este "silențios", după cum spun medicii, cazuri în care nu este însoțit de durerile caracteristice.
Prevenirea infarctului miocardic poate fi făcută prin respectarea unui stil de viață sănătos (alimentație fără grăsimi, renunțarea la fumat și alcool) și consultarea periodică a medicului cardiolog.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3774 secunde