Atenție la alimentația excesivă! Iată ce îți poate strica sărbătorile

495
Atenție la alimentația excesivă! Iată ce îți poate strica sărbătorile - stomac1355697893-1355738369.jpg
Meteorismul abdominal sau "balonarea abdominală", cum este cunoscută popular, nu reprezintă afecțiuni propriu-zise, ci simptome ale căror cauze pot fi multiple: fermentații intestinale, înghițirea aerului în timpul meselor sau al vorbirii, gastritele hipoacide, enterocolitele, afecțiunile colecistului sau ale pancreasului. În acest caz, fitoterapia vine cu plante medicinale carminative, ca soluție pentru împiedicarea acestor procese deloc confortabile. 


Fitoterapia împiedică fermentația


"Plantele denumite generic carminative sunt folosite pentru combaterea meteorismului abdominal pentru conținutul de uleiuri esențiale și taninuri, care împiedică procesele fermentative și favorizează eliminarea gazelor din intestin. Infuziile și decocturile din aceste plante se utilizează înainte de mesele principale, la temperatura camerei, fără a se îndulci", a explicat dr. Mirela Stângaciu, medic de familie, specialist în medicina naturistă.


În combaterea meteorismului, sunt utilizate fructe sau plante de anason, de fenicul, busuioc sau rizomi de obligeană, toate preparate sub formă de infuzii, decocturi sau ceaiuri, în cure zilnice, pentru cel puțin o lună. În balonările abdominale care se datorează distoniilor vegetative, se pot utiliza și plante cu efect sedativ, cum sunt rădăcina de valeriană, talpa gâștei sau fructe de chimion. La pacienții care au tendință de constipație, se pot folosi și fructe de coriandru, coajă de crușin sau frunze de mentă, iar la cei cu tendință de diaree coada racului sau sunătoare. 


Indicații terapeutice 


Dacă simptomele de sațietate sau tulburări ale tranzitului intestinal persistă, este nevoie de un examen clinic. Însă, până să ajungeți la medic, este de preferat să evitați mesele copioase și băuturile carbogazoase. Așadar, iată câteva indicații: evitarea băuturilor carbogazoase, a alimentelor prea reci sau prea fierbinți, evitarea mâncatului "în grabă", vorbitul în timpul mesei, pentru a evita înghițirea aerului, evitarea consumului de condimente, grăsimi, afumături, alimentele care produc fermentație cum sunt fasolea, mazărea, varza, lintea, evitarea alcoolului și a fumatului. Mai mult, medicul recomandă evitarea consumului de medicamente care produc iritație a mucoasei intestinale și agravează simptomatologia bolilor care produc aceste simptome: enterocolita, colita de putrefacție sau colonul iritabil. Puteți consuma în schimb iaurturi, pentru că acestea conțin bacterii probiotice ce ajută la refacerea florei intestinale, cresc imunitatea intestinului și îmbunătățesc digestia.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 17 Decembrie 2012
Stire din Sănătate : Reguli pentru a scăpa de răceală
Sâmbătă, 15 Decembrie 2012
Stire din Sănătate : CONSULTAȚII ȘI ANALIZE GRATUITE
Sâmbătă, 15 Decembrie 2012
Stire din Sănătate : Măsuri de prevenire a hepatitei A
Pagina a fost generata in 1.7347 secunde