Atenție la bolile ficatului, vă distrug și creierul!

2580
Atenție la bolile ficatului, vă distrug și creierul! - boli-1312923023.jpg

Funcția ficatului este de a transforma substanțele toxice, produse de organism sau introduse în corp din mediul exterior (de exemplu, medicamentele) în substanțe inofensive. Atunci când ficatul suferă, adică principala lui menire nu mai este îndeplinită, toxinele ajung în sistemul circulator. Amoniacul, produs de organism în timpul digerării proteinelor, este una dintre substanțele novice produse de organism și care poate afecta funcția hepatică.
Se întâmplă astfel în cazul unor afecțiuni precum ciroza hepatică sau insuficiența hepatică, boli ce apar fie în urma infectării cu virusurile hepatitice B sau C, fie în urma consumului excesiv de alcool.
Toxinele, eliberate în sânge, se acumulează și ajung până la creier, afectând funcțiile acestuia. Boala poartă denumirea de encefalopatie hepatică, apare brusc și poate fi reversibilă, dacă pacienții tratează cauzele, adică afecțiunile ficatului.
Semnele și simptomele encefalopatiei hepatice nu sunt evidente decât atunci când funcția creierului este afectată în mod sever. Iar printre acestea enumerăm: starea de agitație, respirația urât mirositoare (dulceag sau ca de mucegai), tulburările de somn, deficitul de aten-ție, confuzia, incapacitatea de concentrare, deteriorarea abilității de a vorbi. Unii bolnavi încep chiar să uite cum să facă mișcări simple ale mâinilor; de exemplu, uită cum se scrie.
Pe măsură ce boala avansează, bolnavii au mișcări involuntare ale brațelor, tulburări de personalitate, convulsii, pentru ca, în ultima etapă, să intre în comă și să moară.


Simptome mascate sub alte boli
În multe cazuri, boala este depistată târziu sau rămâne nediagnosticată, întrucât simptomele sunt mascate de alte afecțiuni. Astfel, aceleași semne pot fi date de alcoolism - iar o parte dintre cei depistați cu ciroză hepatică sunt alcoolici - sau chiar de sevrajul alcoolic, de meningită, tulburările metabolice sau de supradoza de sedative.

Există leac!
Diagnosticul de encefalopatie hepatică este stabilit prin examinarea funcției mentale, cu ajutorul electroencefalografiei și prin analize de sânge. Se impune o scanare craniană, prin tomografie sau RMN, evaluarea funcției hepatice și a nivelului de sodiu, potasiu și creatinină din sânge.
Tratamentul depinde de severitatea bolii și vizează îndepărtarea cauzelor; altfel spus, pentru însănătoșirea creierului trebuie îngrijit în primul rând ficatul. Totodată, tratamentul medicamentos va fi însoțit și de o dietă, pentru reducerea consumului de proteine, care duc la creșterea producției de amoniu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 22 Aprilie 2011
Stire din Sănătate : Cum recunoașteți un infarct
Marţi, 05 Aprilie 2011
Stire din Sănătate : Cum tratați un "ochi leneș"
Pagina a fost generata in 0.3099 secunde