Atenție la carnea de porc! Trichineloza poate ucide

469
1
Atenție la carnea de porc! Trichineloza poate ucide - atentiecarnea-1386688534.jpg

Articole de la același autor

Cum Sărbătorile sunt aproape, iar românului îi place să aibă masa plină de bunătăți, începe și aler-gătura pentru cumpărături. Atenție însă la preparatele din carnea de porc. Pentru siguranța dumneavoastră și a familiei, cumpărați doar din magazinele și piețele care au avizul Direcției Sanitar Veterinare. Altfel, riscați să consumați carne infestată cu trichineloză, care vă poate băga în spital.

Tradiție cu "iz" de boală

Deși mare parte dintre constănțeni păstrează cu sfințenie tradiția tăierii porcului sau aprovizionarea cu produse din carne de porc de la fermieri, puțini sunt cei care și testează carnea pentru a vedea dacă aceasta este sau nu infestată cu trichineloză. Indiferent de unde alegeți să vă faceți cumpărăturile, trebuie să țineți cont și de acest fapt.

"În apropierea sărbătorilor de iarnă, când în mod tradițional, comercializarea și consumul unor cantități de alimente specifice crește considerabil, Direcția Sanitar Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor Constanța recomandă achiziționarea de produse ali-mentare numai din unități sau spații autorizate sau înregistrate veterinar. Acestea sunt verificate în mod permanent de medicii veterinari oficiali și de personalul de specialitate, ceea ce garantează salubritatea și calitatea acestora", explică dr. Geronimo Brănescu, director executiv al DSV Constanța.

"Consumul de carne infestată poate produce decesul"

Cât privește consumul de carne infestată, specialiștii dau avertizări cât se poate de serioase. De la febră, dureri musculare și paralizii nu mai este decât un pas până la deces, spun aceștia.

"Trichineloza este o boală determinată de un vierme, Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar și de cal, nutrie sau vânat, adică mistreț sau urs, ce conține larve vii. La interval de 1-2 zile de la consum apar simptome de tipul vărsăturilor, durerilor abdominale, diaree, febră, dureri musculare urmate de paralizii, conjunctivită și se poate ajunge la deces, mai ales dacă s-a ingerat o cantitate mai mare", explică dr. Loti Popescu, coordonatorul programe-lor de sănătate din cadrul Direcției de Sănătate Publică Constanța. În plus, medicii avertizează că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele, astfel că, cei care consumă carnea animalelor din propria gospodărie nu sunt feriți de riscul îmbolnăvirii chiar dacă recurg la astfel de procedee de preparare a cărnii.

Unde se poate testa carnea și cât costă

Pentru a putea consuma carnea cumpărată în cele mai bune condiții, specialiștii din cadrul DSV asigură posibilitatea efectuării examenului de identificare a Trichinellei spiralis din carnea de porc în două locații din oraș. Una dintre acestea se află la Piața Brick și una la piața Griviței. Programul de lucru se desfășoară în intervalul orar 8.00-10.00,însă medicii veterinari lucrează și la cerere, iar tariful este de 11,16 lei pentru carnea de porc domestic și 22,32 de lei pentru carnea de porc mistreț. De asemenea, carnea mai poate fi testată în cadrul circumscripțiilor sanitar-veterinare din Cernavodă, Eforie, Hârșova, Mangalia și Năvodari.

În cazul în care cumpărați carne, produse lactate sau de cofetărie și sesizați că produsele nu sunt ținute în condiții bune, lipsește eticheta și termenul de valabilitate a expirat, puteți semnala neregulile la call centerul din cadrul dispeceratului Direcției, la numărul de telefon 0800.826.787.Solicitările vor fi soluționate în regim de urgență de către inspectorii sanitar-veterinari. 

Comentează știrea

christian louboutin fake
28 februarie 2014
christian louboutin fake

christian louboutin schuhe preis Stiri Sănătate : Atenție la carnea de porc! Trichineloza poate ucide | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online christian louboutin fake http://narren.vervanhuis.com/images/christian-louboutin-neiman-marcus.asp

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9373 secunde