Ați suferit un AVC? Logopedul vă poate ajuta să vă recuperați

672
Ați suferit un AVC? Logopedul vă poate ajuta să vă recuperați - recuperare-1625231944.jpg

Articole de la același autor

De foarte multe ori, persoanele care suferă un AVC sau un traumatism cerebral au nevoie de o intervenție logopedică pentru a se putea recupera. Potrivit logopedului Aurora Rușa, în urma leziunii cerebrale se poate pierde conexiunea dintre imaginea mentală a unui cuvânt cu semnificația acestuia, între expresia sonoră și semnificația cuvântului, legătura dintre expresia sonoră a unui cuvânt cu schema motorie de articulare a cuvântului.

Ce factori declanșează toate aceste situații? O tumoare, un traumatism cerebral sau un accident vascular ce afectează emisfera cerebrală stângă. La alții, în schimb, se poate produce o afectare a limbajului mai mult sau mai puțin severă, în funcție de particularitățile leziunii produse.

Există două arii cerebrale mari, care guvernează limbajul: aria Wernicke răspunzătoare de înțelegerea limbajului și aria Broca, răspunzătoare de producerea limbajului. Localizarea leziunii, predominant în una dintre arii, determină caracteristicile tulburării de limbaj de tip afazic: Wernicke - afazia fluentă cu o comprehensiune (înțelegere) a limbajului diminuată, Broca- comprehensiunea păstrată și imposibilitatea exprimării verbale. În cazurile reale, cele două tipuri de afazie pot coexista, cu diferite grade de predominanță, cu diferite particularități.

„Asemenea reconstrucției unui castel dărâmat din piese de lego ce în urma loviturii se împrăștie în bucățele mici individuale sau în bucățele mai mari, din mai multe piese de lego, recuperarea logopedică presupune identificarea părților mai mari și reconstrucția castelului pornind de la acestea. Se poate recupera vorbirea? Există un proces intern, natural, de preluare a funcțiilor ariilor cerebrale afectate de ariile vecine, de creare a noi conexiuni neuronale, care reprezintă un factor facilitator în recuperarea limbajului. Intervenția logopedică prin tehnicile de stimulare concomitentă pe mai multe canale senzoriale, prin asocierile făcute utilizează acest factor în reconstrucția informațiilor. Comprehensiunea, înțelegerea vorbirii, se recuperează deseori mai rapid decât exprimarea verbală. Recuperarea limbajului expresiv presupune, pentru început, efectuarea de exerciții pentru redobândirea mobilității aparatului fonoarticulator, urmate de stimularea producției de sunete simple, apoi de unirea acestora în cuvinte”, a explicat specialistul.  



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3337 secunde