Bolnavii cu accidente vasculare ajung prea târziu la spital. O unitate de stroke i-ar putea salva

435
Bolnavii cu accidente vasculare ajung prea târziu la spital. O unitate de stroke i-ar putea salva - strokesursadocro-1600450149.jpg

Articole de la același autor

Există persoane care nu vor înţelege niciodată cât de important este să te prezinţi la medic în timp util, că o oră, două în plus, le poate salva viaţa. Din păcate, foarte mulţi constănţeni ignoră semnalele pe care organismul le dă în cazul unui accident vascular cerebral şi stau acasă, în speranţa că simptomele se vor ameliora şi că totul va trece de la sine.

Dragi constănţeni, nu vă gândiţi că un AVC trece de la sine. Ba dimpotrivă, dacă începeţi să vă simţiţi rău, trebuie să vă deplasaţi de urgenţă la spital, pentru că, dacă vă încadraţi în intervalul terapeutic de 4-5 ore de la declanşarea unui AVC, nu doar că veţi fi salvat, dar aveţi şanse reale să nu rămâneţi cu sechele. Colacul de salvare al vieţii pacienţilor care manifestă un accident vascular cerebral este tromboliza, şi în toate unităţile sanitare mari din ţară se face într-o unitate de stroke, special amenajată. Din păcate, nici la acest moment nu avem o astfel de unitate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, ci doar câteva saloane, în care medicii îşi fac datoria, salvând pacienţii ajunşi în stare gravă.

Este necesară această unitate de stroke? Ce face aceasta? O unitate de stroke în judeţul nostru este absolut necesară pentru tratamentul bolnavilor, mai ales pentru că scade mortalitatea, reduce complicaţiile şi poate evita chiar paralizia la pacienţii cu infarct sau hemoragii cerebrale, spun specialiştii.

Ce se întâmplă pe plan local? „Unitatea de stroke înseamnă să primim fonduri de la Ministerul Sănătăţii, dar noi, indiferent de situaţie, le facem tromboliză bolnavilor. Aceasta se face în continuare. Referitor la numărul de pacienţi cu astfel de probleme, nu pot spune că în ultima perioadă am avut un număr mai mare, au fost cam la fel. Din păcate, mulţi dintre ei nu ajung la timp. În acelaşi timp, lumea este speriată de noul coronavirus şi ezită să vină la spital, ci ajung mai târziu decât trebuie. Eu le explic mereu ce trebuie să facă, dar ei îşi dau seama de importanţa deciziei lor când sunt deja pe patul de spital şi au probleme grave”, a declarat pentru „Cuget Liber”, dr. Any Axelerad Docu.

Precizăm că dacă un pacient cu un atac cerebral are acces la tratament modern în primele 4-5 ore de la debut, şansele de vindecare ale acestuia sunt foarte mari. Mai mult decât atât, în cadrul acestor unităţi se face rapid diferenţa între infarct şi hemoragie, pe baza unor complexe investigaţii de specialitate. Apoi se intervine pentru distrugerea cheagului, revascularizare sau se face decompresiunea chirurgicală, desigur, dacă edemul este important. „Oamenii trebuie să ştie că tromboliza se poate efectua doar dacă ajung la spital în acest interval de la debutul accidentului cerebral vascular. Dacă ajung mai târziu, nu se mai poate face procedura, întrucât există un risc mare de hemoragie. Apoi, bolnavii vor fi urmăriţi timp de 24 de ore încontinuu, le va fi luată permanent tensiunea arterială etc. Populaţia trebuie să înţeleagă să vină la noi încă de la primele semne de boală şi aici nu vorbim numai de deficitele motorii, ce pot apărea, cât şi de tulburările de limbaj. Brusc, pacientul nu mai poate să vorbeească, i se strâmbă gura, apare asimetria facială sau amorţeala mâinilor, are tulburări de vedere”, a adăugat medicul.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.0837 secunde