Avortul medicamentos este periculos pentru viața gravidei

6718
Avortul medicamentos este periculos pentru viața gravidei - fe3588b3087a8ba128689f3506c1cd2b.jpg

Articole recomandate

Un copil presupune o responsabilitate foarte mare pe care, în ziua de azi, din ce în ce mai puțini oameni au curajul să și-o asume. Fie că sunt prea tinere și cred că nu sunt încă pregătite să devină mame, fie că se gândesc că nu își permit să crească un copil, decizia de a întrerupe o sarcină o iau, de cele mai multe ori, femeile.
Trauma fizică și psihică este foarte mare.

Avortul reprezintă întreruperea prematură a sarcinii. Când sarcina este întreruptă de o cauză naturală este vorba de avort spontan sau de pierderea sarcinii. Când sunt luate intenționat măsuri de întrerupere a sarcinii, medicamentoase sau chirurgicale, este vorba de avort terapeutic sau avort produs/indus.
Cel mai frecvent pentru a întrerupe o sarcină se recurge la avortul chirurgical. Totuși, și avortul medicamentos este destul de răspândit, mai ales după aprobarea folosirii RU-486 (Mifepristona) în 2000. Indiferent de metoda folosită, chirurgicală sau medicamentoasă, după avort se impun controale regulate la specialist și planning familial. Controlul include un examen fizic și pelvin pentru a vedea dacă vindecarea este corespunzătoare.

Maxim nouă săptămâni de sarcină
Cu toate acestea, foarte mulți medici obstretico-ginecologi sunt total împotriva avortului medicamentos. "Singura modalitate de avort este chiuretajul uterin. Orice altă soluție aleasă pune în pericol sănătatea și chiar viața femeii", a declarat, pentru "Cuget Liber", dr. Ion Niculescu, medic de obstetrică-ginecologie.
În prezent, avortul la cerere este legal numai până la 12 săptămâni de sarcină, iar la indicații medicale până la 24 de săptămâni. Potrivit site-ului sfatulmedicului.ro, avortul medicamentos, adică folosirea medicației pentru întreruperea unei sarcini, este 98% eficient dacă se realizează în primele nouă săptămâni de sarcină. Pe măsură ce sarcina se apropie de sfârșitul primului trimestru, medicația nu mai este suficientă pentru a induce avortul. În acest caz este necesar și un avort chirurgical pentru a obține un avort complet, adică îndepărtarea tuturor urmelor de țesut fetal din uter.
Planul terapeutic într-un avort medicamentos cuprinde un prim consult medical și administrare de medicație, urmat după trei-patru zile de al doilea consult și medicație (conform unui alt plan terapeutic, a doua administrare de medicație este permisă și la domiciliu). Dacă metoda nu a avut succes, se practică avortul chirurgical, pentru a completa procedeul, deoarece medicația respectivă determină anormalități fetale.

Complicații grave
Până la șapte săptămâni, această combinație medicamentoasă este eficientă în proporție de 92%,  iar pe măsură ce vârsta sarcinii avansează, până la nouă săptămâni, eficacitatea descrește. Aceasta metodă de avort determină simptome asemănătoare cu ale unui avort spontan, ceea ce înseamnă crampe abdominale și sângerări. Simptomele pot include și greață, vărsături, diaree, durere de cap, amețeli, frisoane și bufeuri, tremurături și fatigabilitate.
"Eu nu recomand avortul medicamentos. Complicațiile sunt destul de grave, există riscul să i se întâmple femeii ceva. Dacă tratamentul era atât de eficient precum se spune, se practica cu succes și peste tot în străinătate. Și eu vă spun că nu se face. Foarte multe femei plecate din țară aleg să revină tocmai pentru a face o întrerupere de sarcină pentru că în țările din vest este foarte scump și, cu drum, cu tot, nu le ajunge la cât ar plăti acolo", a mai precizat dr. Ion Niculescu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.2701 secunde