Bani pentru prevenirea morții subite

141
Bani pentru prevenirea morții subite - banipentruprevenirea-1390145803.jpg

Articole de la același autor

Cinci milioane de lei, atât a alocat Ministerul Sănătății pentru finanțarea unor acțiuni de prevenire a morții subite. Este vorba despre activități în cadrul programului de Infarct Miocardic Acut, de prevenire a morții subite. Banii vor fi folosiți pentru a le implanta pacienților cu probleme dispozitive numite defibrilatoare cardiace. 
Programul de infarct a început acum trei ani, ca program experimental și a avut un impact major. Din 2011 și până în prezent, mortalitatea a fost redusă cu aproximativ 50 la sută. Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat, mortalitatea continuă să se mențină la aproximativ 8 la sută, față de peste 13 la sută cât a fost la început. 
"Un sistem de urgență foarte bine pus la punct are capacitatea de a resuscita un număr mare de pacienți care ajung practic la Unitatea de Primiri Urgențe după un stop cardiac resuscitat eficient. Problema majoră este că acești pacienți rămân cu un risc imens de a repeta evenimentul și care să nu mai fie tratat atât de eficient, dacă nu se intervine. Iar singura măsură terapeutică pe care o avem la ora actuală la dispoziție pentru a preveni de fapt recidiva și moartea subită este implantarea unui dispozitiv - așa-numitul defibrilator cardiac implantabil, capabil să recunoască tulburarea de ritm și să aplice un șoc la purtător, automat, la pacient, fără a fi nevoie de intervenția echipei de urgență", a precizat dr. Dan Dobreanu, specialist cardiolog. 
În prezent, în România, aproximativ 180 de pacienți au implantate astfel de dispozitive. Acestea sunt deosebit de scumpe și foarte puțini pacienți și-au propus să și-l procure. Datorită programului și finanțării Ministerului Sănătății, numărul de implanturi s-ar putea, însă, tripla. De asemenea, se are în vedere înființarea unui Registru Național al Morților Subite.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8457 secunde