Românii, trimiși să se trateze în policlinici!

207
Românii, trimiși să se trateze în policlinici! - romaniitrimisilapoliclinici-1390145379.jpg

Articole de la același autor

În curând, dacă ne vom îmbolnăvi, nu vom mai da fuguța la spital, ci la policlinică. Ministerul Sănătății vrea să scadă cheltuielile din spitale și internările nejustificate și ne trimite să ne tratăm la policlinică. 


Acest lucru este prevăzut în noua reformă din Sănătate, propusă de ministrul Eugen Nicolăescu, cu scopul de a crește rolul ambula-toriului de specialitate și mutarea pacientului dinspre spital înspre partea de prespital, adică ambula-toriul de specialitate și medicina primară. 
Potrivit statisticilor Ministerului Sănătății, aproximativ un milion de pacienți care au fost internați în spital în anul 2012 ar fi putut fi tratați în ambulatoriul de specialitate. 
"Aceasta înseamnă peste un miliard de lei care puteau fi economisiți sau cât mai eficient cheltuiți, în condițiile în care subfinanțarea a fost constant una din problemele sistemului sanitar", explică ministrul Nicolăescu. 
Astfel, ambulatoriile de specialitate pot fi integrate sau nu spitale-lor, constând în cabinete ale medici-lor specialiști cu diferitele lor forme de organizare - individuale, asociate, grupate, societăți civile medicale (fostele policlinici). Conform ministrului Sănătății, aceeași afecțiune, rezolvată în ambulatoriul de spe-cialitate, ar putea costa aproximativ de 20 de ori mai puțin decât dacă ar fi tratată în internare continuă. 


Urgențe și semiurgențe 
În proiectul pachetului de bază se mai spune că, în ambulatoriu, consultațiile se vor face pe baza trimiterii de la medicul de familie și vor fi programabile în funcție de nivelul de prioritate pe care îl prezintă problema pacientului.
 Astfel, în cazul nivelului de prioritate 1 (semiurgent), al afecțiunilor cu impact potențial semnificativ al intervenției precoce de a salva viața sau de a preveni complicații severe, se impune programarea în maximum 7 - 28 de zile, în cazul nivelului de prioritate 2 (intermediar), al situațiilor clinice neamenințătoare de viață, dar cu un orizont de timp limitat pentru ca intervenția să prevină deteriorarea funcțională, programarea trebuie să se facă în maximum una - trei luni, iar la nivelul de prioritate 3 (de rutină) - cazul pacienților stabili a căror afecțiune nu prezintă potențial de deteriorare rapidă sau afectare ușoară sau moderată a statusu-
lui funcțional - se programează consultația în maximum trei - șase luni. 
Pentru ca policlinicile să fie mai atractive nu doar pentru pacienți, ci și pentru medici, se impune o mai bună finanțare. 
"Avem în vedere plata diferențiată a consultațiilor în funcție de gradul lor de complexitate. În acest moment, analizăm împreună cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate și cu partenerii din sistemul sanitar mai multe variante de creștere a tarifelor", a explicat Eugen Nico-lăescu. 
În plus, pachetul prevede reconfigurarea ambulatoriului de specia-litate, cu posibilitatea de a avea două ture, astfel încât să fie acoperită cererea de servicii la acest nivel, acolo unde există condițiile necesare, creșterea accesului pacienților la consultații și investigații de specialitate și închiderea cazurilor la nivel de ambulatoriu - medicul specialist să poată gestiona un caz de la un capăt la altul. 


Mai multă atenție pentru bolnavii cronici 
O noutate absolută pe care o introduce pachetul de bază este consultația complexă, multidisciplinară, anuală, care se acordă bolnavilor cu anumite boli cronice. Aceasta presupune bilanțul stării de sănătate, examen clinic, investigații, urmărirea planului de management al bolii. Consultația com-plexă este efectuată de o echipă multidisciplinară alcătuită din medici specialiști. 
Reprezentanții Ministerul Sănătății (MS) vor explica profesioniștilor din sistem și opiniei publice, în șase videoconferințe, noile reglementări ale pachetelor de servicii medicale care ar trebui adoptate în primul trimestru din 2014. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 20 Ianuarie 2014
Stire din Sănătate : Aveți nevoie  de un dermatolog?
Pagina a fost generata in 0.3618 secunde