Boala care ne macină oasele

5497

Articole de la același autor

În ziua de azi, nu mai acordăm o prea mare importanță calciului.
El se găsește în cantități din ce în ce mai mici în dietele noastre sau, câteodată, lipsește complet. Din această cauză, oasele noastre sunt din ce în ce mai moi și apare pericolul de producere a osteoporozei.

Osteoporoza este o boală metabolică a osului în care arhitectura sa se modifică, acesta devenind mai poros și mai fragil, cantitatea de os reducându-se până la un nivel la care se poate produce o fractură în urma unui traumatism minim sau chiar în absența unui traumatism.
"Osteoporoza a devenit, în ultimul timp, o adevărată problemă socio-economică, întrucât se estimează că, în întreaga lume, una din trei femei și unul din opt bărbați cu vârsta de peste 50 ani suferă de această boală", ne-a spus dr. Petre Georgescu, medic primar fizioterapie și recuperare medicală la Spitalul clinic de medicină fizică și recuperare medicală Eforie Nord.
Consecința directă este fractura, frecvent de șold sau vertebrală, care determină suferință majoră, invaliditate prelungită, scăderea calității vieții și, nu în ultimul rând, costuri enorme, fie ele directe sau indirecte, derivate din necesitatea asistării pacienților.
Specialistul ne spune că există o multitudine de factori de risc în apariția osteoporozei. În primul rând, trebuie avuți în vedere factorii genetici, cum ar fi rasa albă, istoricul familial sau statura mică. Un rol deosebit îl are stilul de viață, în care fumatul și inactivitatea sunt factori de risc importanți.
De asemenea, o menopauză precoce poate favoriza apariția osteoporozei. "Dintre factorii nutriționali voi menționa dieta săracă în calciu sau cea vegetariană, consumul excesiv de alcool și cafea sau aportul exagerat de proteine care poate an-trena creșterea eliminării urinare a calciului", spune medicul fizioterapeut.
S-a demonstrat că tratamentul poate scădea riscul fracturilor cu 50%, uneori chiar după primul an de tratament. "În primul rând, trebuie să ne asigurăm că avem un os rezistent încă din perioada tinereții: să consumăm lactate, crudități, semințe și soia, proteine și vitamina D, să avem un stil de viață sănătos, incluzând exercițiul fizic", spune medicul.

Testul de măsurare a densității osului, obligatoriu în cazul unor fracturi după traumatisme minore
În condițiile existenței unor factori de risc, se recomandă consultarea unui medic, care poate recomanda efectuarea unui test de măsurare a densității osului, test
recomandat obligatoriu și în cazul unor fracturi după traumatisme minore, apărute la persoane cu vârsta peste 50 de ani. Testul constă într-o scanare nedureroasă și neinvazivă, care măsoară densitatea osului la nivelul coloanei lombare,
a șoldului sau la extremitatea antebrațului.
Apariția unei fracturi la un individ de peste 40 ani reprezintă semnalul de alarmă pentru osteoporoză și pentru producerea de alte fracturi în viitor. Nu trebuie însă să uităm că toți oamenii pierd masa osoasă pe măsură ce îmbătrânesc, însă cei care au o masă osoasă normală au un risc de fractură mai scăzut.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.078 secunde