"BOALA" INCURABILĂ din SPITALUL JUDEȚEAN: "Am putea face orice tip de operație, dar nu avem cu ce!"

1480
8

Articole de la același autor

Secția de chirurgie a Spitalului Județean Constanța va fi, pentru două zile, locul unde șase constănțeni vor primi o nouă șansă la viață. Aceștia vor beneficia de cele mai complexe operații, fie pentru tratarea obezității, fie a cancerului, cu ajutorul unor instrumente moderne care reduc substanțial riscul complicațiilor post-operatorii. Vestea proastă este că, instrumentele folosite pentru operații nu sunt suficiente pentru toți bolnavii, astfel că medicii trebuie să recurgă la intervenții clasice, mult mai riscante.

Bolnavii așteaptă operațiile salvatoare

Pentru șase dintre constănțenii internați la secția de chirurgie a Spitalului Județean care suferă de obezitate morbidă sau cancer, viața se va schimba semnificativ odată cu operațiile la care vor fi supuși vineri. Intervențiile fac parte din workshopul organizat de Clinica de Chirurgie, un eveniment științific prin care specialiștii constănțeni vor iniția și alți chirurgi din țară în chirurgia bariatrică și laparoscopică, utilizând instrumente de sutură mecanică.

Pentru un bărbat de 37 de ani, intervenția medicilor este "colacul de salvare" cu ajutorul căruia va putea scăpa de coșmarul pe care îl trăiește de mai bine de 3 ani. "De foarte mult timp încerc să slăbesc și nu reușesc. Am luat tot felul de tratamente care «promiteau» multe kilograme în minus, dar nu au avut niciun efect. Mi s-a explicat despre ce operație este vorba și am acceptat această variantă pentru că știu că este ultima mea șansă la o viață normală. Am încredere în medici și sper că operația o să reușească", ne-a spus pacientul.

Medicii susțin că avantajele unei astfel de intervenții sunt majore și că având la dispoziție instrumente moderne, operația va decurge în cele mai bune condiții. "Vorbim de un nou gen de chirurgie, de chirurgia bariatrică sau metabolică pentru că se adresează în special pacienților supraponderali, cu obezitate morbidă, care pe lângă această afecțiune prezintă și alte co-afectări, în principal metabolice, adică diabetul zaharat. Noi am inițiat acest tip de chirurgie în urmă cu câțiva ani la Constanța, în cadrul Clinicii de Chirugie și vrem să familiarizăm și colegii din alte instituții medicale din țară în ceea ce pri-vește sutura mecanică, prin gastrectomia longitudinală laparoscopică sau gastric sleev, adică o operație de micșorare a stomacului.

Se micșorează capacitatea gastrică astfel încât ajungem la 15-20% din volumul stomacului, acest lucru fiind urmat de o scădere relativ rapidă, în următoarele luni fără a se interveni asupra procesului de absorbție. Este, la ora actuală, procedeul cu cele mai multe șanse de reușită și cu efecte bune pe termen lung în lupta cu obezitatea. Cât privește pacientul pe care îl vom opera vineri, el este supus unor multiple afecțiuni cardiovasculare și respiratorii și există o serie de riscuri de a face complicații majore în lipsa operației", explică dr. Răzvan Popescu, medic chirurg în cadrul Spitalului Județean Constanța.

Secția nu dispune de instrumente suficiente

Pe de altă parte, medicii susțin că, deși momentan au instrumentele necesare acestor intervenții, ele sunt insuficiente pentru numărul imens de bolnavi operați pe secție, și asta pentru că sunt de unică folosință. "Vom opera un pacient de cancer de rect pentru care avem nevoie de cel puțin jumătate dintre instrumentele de față. Știm toate ofurile pacienților care bat foarte des drumurile către București, însă nu totul depinde de noi. Dacă am avea o reanimare bine dotată cu instrumentele și medicamentele necesare, noi suntem pregătiți și avem competențele necesare să abordăm orice tip de intervenție. Astăzi am avut 15 pacienți în reanimare, adică 15 operații în ultimele 3 zile și am avea nevoie de cel puțin încă pe atâtea instrumente.

Foarte puține dintre dispozitive pot fi resterilizate, majoritatea putând fi utilizate o singură dată. Avantajele sunt de progres. Laparoscopia este o adevărată revoluție în chirurgie, fiind similară anesteziei și care a făcut posibilă evitarea sau înlocuirea inciziilor uriașe cu incizii de doar 1 cm, datorită cărora riscurile post-operatorii sunt reduse semnificativ", a explicat dr. Octavian Dumitru Unc, șeful secției de chirurgie din cadrul Spitalului Județean Constanța.


Comentează știrea

Vasile
10 octombrie 2013
Performante chirurgicale

Spitalul din Constanta are in dotare angiograf.Cu acest aparat se fac embolizari la ficat in alte spitale( Austria ,Germania)Aici nici urma .Aparatul exista,nu avem doctori.MULTA lauda,rezultate ioc.

FONDURI UE
10 octombrie 2013
FONDURI UE

Acum este momentul: In 2013 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul:www.fondurieuropenenerambursabile.ro

ct
10 octombrie 2013
dar spaga?

da de spaga nu scrieti? aia cat e? ca au sau nu ce trebuie, prima data jigodia in halat alb iti spune cat te costa, spaga domle, aia e prima,dupa iti da asistenta lista cu ce trebuie sa aduci, tot tu,ca de , bugetul spitalului e pt magariile managerului cu distribuitorii...

FONDURI EUROPENE
10 octombrie 2013
FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE

Cum poti castiga 3000 de euro lunar crescand prepelite intr-un spatiu de numai 20mp? Iata cum Afacerea ta cu Prepelite devine profitabila in doar 60 de zile si iti aduce 1100 lei,la fiecare 125 lei investiti in productie. Detalii pe:crestereaprepelitelor. ro

FONDURI EUROPENE
10 octombrie 2013
FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE

Iata cum Afacerea ta cu Ciuperci devine profitabila in doar 170 de zile si iti aduce la o micro-ferma de 100 mp amenajata pe 3 nivele, 80-100 kg ciuperci/mp/an, la 7-8 lei/kg obtii un profit de 23.000euro pe an. Pentru mai multe detalii vizitati:cultivareaciupercilor. ro

sf. dracu
10 octombrie 2013
dada

ptr ca furati ca nesimititii. tot ce trebuie aveti, dar la voi in cabinetele particulare. luate din spital si fondurile de sanatate

Vi
15 noiembrie 2013
Operatii salvatoare?!!!

Vorbim de operatii salvatoare cand in acet spital la sectia de chirurgie nu sunt respectate nici cele mai mici norme de curatenie (sunt gandaci, baile sunt foarte murdare, geamurile saloanelor sunt lipite si nu pot fi deschise, etc) - holul de la intrarea din curtea interioara a spitalului este renovat si mult mai curat decat saloanele in care sunt dusi bolnavii dupa cele 2-3 zile de la terapie intensiva. De ce nu se face o ancheta sa se verifice cate persoane operate in acest spital ajung dupa cateva zile de stat in salon inapoi la terapie intensiva unde se afla ca starea lor este septica sau critica si apoi sa se stinga in aceste saloane? Din pacate pana si starea grava a pacientului este ascunsa pana in ultimul moment cand nu se mai poate face nimic si pacientul nu poate fi transferat. Toate acestea, in conditiile in care tot tratamentul este cumparat de la farmacii de catre apropiatii pacientului.

florentina
19 august 2014
statu e de vina

da am auzit de foarte multi medici buni .dar pacat ca lucreaza in conditii foarte proaste in spitalu judetean constanta.asta este situatia in romania

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2325 secunde