"Boala oaselor fragile" poate fi prevenită!

334
1

Articole de la același autor

Caracterizată prin pierderea densității osoase, "maladia ascunsă", așa cum mai este cunoscută osteoporoza, face din ce în ce mai multe victime, atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților.

Cel mai important aspect al acestei afecțiuni este diagnosticarea precoce și inițierea tratamentului înaintea apariției fracturilor osoase.

Pentru femeile aflate la menopauză, pacienții cu boli endocrine, digestive, care au antecedente familiale de fracturi de șold, sau pentru bolnavii ce urmează tratamente cortizonice, de altfel factori de risc în apariția osteoporozei, diagnosticarea timpurie este un pas esențial care poate preîntâmpina fracturile osoase și complicațiile acestei boli.

"Osteoporoza nu se tratează după vârsta de 50 de ani! Această boală se previne, mai ales în cazul pacienților cu antecedente de boală în familie.

Pentru că în primă fază nu doare, pacientele ajung la medic abia în stadiile avansate ale acestei boli, când tratamentul presupune de fapt o ameliorare a simptomelor și o reducere a riscului de fracturi osteoporotice.

Cauzele apariției osteoporozei sunt diverse, acestea putând fi încadrate în două categorii: cele asupra cărora nu se poate interveni, adică vârstă, sex, moștenire genetică, și cauze ce pot fi controlate, adică fumatul, sedentarismul, diabetul, tulburările de alimentație sau dereglările hormonale", a explicat dr. Eduard Circo, medic primar endocrinologie în cadrul Spitalului Județean Constanța.

O boală asimptomatică

Osteoporoza este asimptomatică și, în general, pacienții își dau seama că suferă de această boală numai dacă este complicată cu o fractură a șoldului, coastelor, bazinului, humerusului.

"Foarte grav este faptul că pacienții cu osteoporoză pot suferi fracturi la cel mai mic efort. Complicațiile acestor fracturi au o rată a mortalității de 15 - 20 % la bătrâni și duc la incapacitate fizică severă cu necesitatea îngrijirii la domiciliu timp îndelungat. Diagnosticul de osteoporoză se stabilește prin următoarele investigații paraclinice: examenul radiologic - osteodensitometria DEXA și tomografia computerizată", mai spune medicul.

Tratamentul osteoporozei

Odată instalată osteoporoza, nu este posibilă refacerea masei osoase. Totuși, intervenția precoce poate preveni osteoporoza, iar cea tardivă poate opri progresia bolii. Dacă este prezentă o cauză secun-dară tratamentul specific are scopul îndepărtării cauzei.

Una dintre consecințele extrem de grave ale osteoporozei, în cazul ambelor sexe, sunt fracturile sau deformările osoase care necesită re-cuperare și tratament reumatologic.

Comentează știrea

catalin
14 mai 2015
Angajare imediata !!!!!

Angajare imediata !!!!! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Se lucreaza part-time sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Valabil in toate orasele !!! Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "detalii" la adresa de email [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.028 secunde