Boli contagioase. Scarlatina debutează brusc cu febră şi frisoane

397
Boli contagioase. Scarlatina debutează brusc cu febră şi frisoane - fondscarlatina1-1629631655.jpg

Articole recomandate

Scarlatina este o boală extrem de contagioasă. De regulă, perioada de incubaţie este de 1-4 zile. Debutul bolii este brusc, cu febră, frisoane, dureri în gât, cefalee, mialgii, dureri abdominale, greaţă sau vărsături. Erupţia caracteristică, numită şi exantem, apare la aproximativ 12-48 de ore de la apariţia febrei, într-un singur puseu.

În primă fază, aceasta apare la nivelul gâtului şi se extinde spre torace şi extremităţi. Potrivit dr. Cătălina Cristea, în general, păleşte după aproximativ 24-48 de ore de la apariţie.

„La inspecţia cavităţii bucale se observă mucoasa faringiană de culoare roşu aprins, amigdale hiperemice, hipertrofice, cu depozite purulente. Mucoasa palatină este edematiată, hiperemică. Apoi, în zilele următoare apare descuamarea progresivă a limbii, de la exterior spre interior, până în a patra zi, când limba este total dezepitelizată, limba zmeurie. Din a cincea zi începe reepitelizarea, urmând ca în ziua a şaptea să ajungă să aibă aspect lăcuit sau limbă de pisică. Abia după aproximativ două săptămâni revine la normal”, a precizat specialistul.

Medicul a adăugat că apoi începe convalescenţa, dar numai după terminarea ciclului lingual, ce durează 2-3 săptămâni, perioadă în care pot apărea complicaţiile. Complicaţiile sunt cele imediate: adenite, diseminări la distanţă, pneumonii, abcese pulmonare, hepatita toxică, nefrita, meningita, encefalita, artrita. Printre complicaţiile tardive se numără reumatismul articular acut - rar în zilele noastre, glomerulonefrita poststreptococică, eritemul nodos, purpura Henoch- Shonlein.

De cele mai multe ori, sunt afectaţi copiii din grupa de vârstă 1-10 ani. Rar, poate să apără la cei sub vârsta de un an, deoarece aceştia prezintă în sânge anticorpi protectori de la mamă şi lipsa receptorilor specifici. După vârsta de zece ani, scade vertiginos incidenţa bolii, majoritatea copiilor au formată imunitatea durabilă, pe viaţă, prin dezvoltarea de anticorpi specifici antitoxinici.

Totodată, boala apare în focare familiale şi de colectivitate, unde nu sunt respectate regulile de igienă corespunzătoare. De obicei, bubiţele apar pe gât şi pe faţă şi adesea lasă o zonă curată a pielii în jurul gurii. Se răspândesc rapid pe piept, pe spate şi pe restul corpului. La pliurile pielii, în special în zona subraţului, la coate şi zona genitală, erupţia formează fâşii roşii.

De asemenea, amigdalele şi gâtul ar putea avea un înveliş albicios sau pot fi roşii, umflate sau pot fi sesizate puncte albicioase sau gălbui de puroi. La debutul infecţiei, limba copilului ar putea avea un înveliş albicios sau gălbui. În cazuri rare, scarlatina se poate dezvolta în urma unei infecţii streptococice a pielii, precum impetigo.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Duminică, 22 August 2021
Stire din Sănătate : Consumaţi ouă, dar cu măsură!
Pagina a fost generata in 0.8822 secunde