Bronșita cronică obstructivă - boala fumătorilor înrăiți

4511
Bronșita cronică obstructivă - boala fumătorilor înrăiți - 9338c9d9365d0f2793a7723c264660b4.jpg
Bronșita cronică obstructivă reprezintă a patra cauză de mortalitate din întreaga lume. Comparativ cu alte afecțiuni, bronșita cronică este singura cauză de deces aflată în creștere în ultima perioadă. La nivel mondial, această boală ucide anual mai mulți pacienți decât cancerul de sân și cancerul pulmonar la un loc.

Principala cauză a apariției bronșitei cronice este fumatul. Specialiștii spun că, din cauza fumatului, căile aeriene se îngustează, plămânul se umple de aer, dar acesta nu mai poate fi scos din alveole, în totalitate, în expirație. Organismul nu mai primește suficient oxigen și suferă.
"Bronșita acută apare, de obicei, asociată cu infecții respiratorii și poate fi tratată de către medicii de familie. Ulterior, după vârsta de 40 de ani, ea se poate croniciza, mai ales la fumătorii înrăiți, și atunci necesită tratament intraspitalicesc", ne explică dr. Elena Danteș, director medical la Spitalul de Pneumoftiziologie.

Tusea cu expectorație și oboseala - primele semne
Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) reprezintă un grup de boli cronice, ireversibile, care determină dificultatea respirației, gâfâială, din cauză că aerul nu este expirat corespunzător din plămâni. În timp, afecțiunea se agravează și poate duce la respirație superficială, afectare cardiacă și moarte.
Primele semne ale bronhopneumopatiei obstructive cronice sunt greutatea în respirație, tusea cu expectorație, oboseala la eforturi din ce în ce mai mici. Boala se instalează după mulți ani de fumat, iar primele simptome nu sunt luate în considerare, de obicei, de pacient, pentru că le pune pe seama țigărilor. De obicei, cele mai multe persoane se prezintă la medic atunci când simptomele se agravează. Apar lipsa de aer la eforturile mici, tusea permanentă, șuierăturile în piept. Potrivit specialiștilor, în cazul în care boala nu este tratată, iar pacientul continuă să fumeze, inima are de suferit.

Tratament toată viața
Tocmai de aceea, la primele semne, pacientul trebuie să se prezinte, obligatoriu, la medicul de familie care îl va îndruma la un pneumolog. Dacă este cazul, îi va fi recomandată efectuarea unei spirograme, necesară pentru măsurarea capacității respiratorii. Boala necesită tratament continuu și nu poate fi vindecată.
"Pentru a preveni apariția bronșitei cronice obstructive se interzice fumatul, iar orice infecție respiratorie trebuie tratată la timp, vaccinurile gripale și cele împotriva infecțiilor fiind binevenite", mai precizează dr. Elena Danteș.

Medicamente gratuite pentru bătrânii fără posibilități financiare
Societatea Română de Pneumologie (SRP) estimează că aproximativ două milioane de români suferă de astm și bronșită cronică. Numărul bolnavilor ar putea fi însă mult mai mare întrucât numeroase cazuri sunt încă nediagnosticate.
Potrivit președintelui SRP, Florin Mihălțan, "majoritatea celor care au bronșită cronică obstructivă sunt fumători". "Aceia dintre ei care fumează de multă vreme cred că tusea zilnică și sputa sunt efecte normale ale obiceiului lor, însă nu le consideră simptome de boală. Aceștia ajung în spital când este prea târziu, iar tratamentele pentru bolnavii cronici, care includ mai multe spitalizări pe an, ajung la 1.500 de euro anual", afirmă Florin Mihălțan.
Categoria cea mai profund afectată de bronșită cronică este cea a vârstnicilor. Situația financiară precară a majorității pacienților limitează de obicei accesul la tratamente moderne. Cu toate acestea, Ministerul Sănătății, alături de patru producători de medicamente, oferă tratament gratuit tuturor persoanelor care nu și-l pot permite. Pentru a beneficia de gratuitatea acestor tratamente, pensionarii cu simptome de astm și bronșită cronică obstructivă trebuie în primul rând să meargă la consultație la medicul specialist, care îi va trimite la medicul de familie. "Acesta (medicul de familie - n.r.) le va prescrie rețeta cu care să poată lua medicamentele gratuite de la farmacie", adaugă președintele SRP.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 07 Octombrie 2009
Stire din Sănătate : Poluarea crește riscul de apendicită
Pagina a fost generata in 1.7955 secunde