Când este recomandată ultrasonografia vasculară

138
Când este recomandată ultrasonografia vasculară - ultra-1648147717.jpg

Articole de la același autor

Ultrasonografia (ecografia) este o metodă de examinare imagistică bazată pe folosirea ultrasunetelor, este simplă, neinvazivă şi fără riscuri. Ecografia a devenit una dintre investigaţiile paraclinice cu cea mai mare adresabilitate din practica medicală. Ecografia Doppler vasculară oferă medicului informaţii nu doar asupra morfologiei structurilor examinate (particular vasele de sânge), dar şi date funcţionale, impactul acestor modificări (de obicei înfundări şi/sau curgeri în sens invers sau cu parametri modificaţi, mai rar particularităţi anatomice de dezvoltare sau vindecări greşite) şi poate oferi medicului avizat o informaţie extrem de utilă organizării tratamentului medicamentos sau chirurgical.

Această investigaţie este prescrisă de obicei de către medicii chirurgi cardiovasculari şi vasculari, cardiologi, internişti şi neurologi, însă recomandarea poate veni şi din partea medicului diabetolog, nefrolog, oftalmolog, endocrinolog, ortoped sau reumatolog.

Diagnosticul ecografic este unul de imagine şi nu unul de afecţiune sau anatomic. Prin interpretarea imaginilor ecografice, se poate ajunge la o concluzie cât mai aproape de adevăr şi, încadrând informaţiile obţinute în contextul celorlalte date clinice şi de laborator, se poate ajunge la un diagnostic al afecţiunii, precizează specialiştii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Ultrasonografia vasculară combină analiza morfologiei vaselor de sânge (aspectul pereţilor vaselor, prezenţa, mărimea şi aspectul plăcilor de aterom, prezenţa trombilor etc.) şi a fluxului sangvin. Astfel, ultrasonografia Doppler vasculară combină achiziţia de imagini anatomice (Modul B şi color Doppler) cu achiziţia formei undelor de flux sangvin (analiza spectrală Doppler pulsat), permiţând o analiză atât morfologică, cât şi funcţional-hemodinamică.

Există multe feluri de ecografii vasculare şi numeroase circumstanţe în care se apelează la această investigaţie, care necesită mai mult timp decât alte ecografii - aproximativ 45 de minute. Ecografia Doppler vasculară se efectuează ţintit, asupra arterelor sau venelor şi pe segmente (membre inferioare, membre superioare, carotide şi vertebrale, aorta abdominală etc.). Aceasta poate furniza o hartă funcţională sub forma unei imagini color care arată fluxul de sânge în artere şi vene. Analiza Doppler spectrală permite înregistrarea undelor de flux Doppler din lumenul vaselor. Este astfel posibilă vizualizarea modificărilor modelelor de flux intravascular şi calcularea vitezelor de flux, permiţând cuantificarea severităţii bolii vasculare. Ecografia vasculară este indicată atât în diagnosticul bolilor arteriale, cât şi al celor venoase. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.2417 secunde