Când sunt aluniţele de pe corp periculoase. Ce spune specialistul

327
Când sunt aluniţele de pe corp periculoase. Ce spune specialistul - fondalunite1-1642513946.jpg

Articole de la același autor

În general, oamenii nu se panichează atunci când le apar alunițe noi pe corp. Majoritatea persoanelor le au, iar perioadele în care apar cu precădere sunt copilăria și adolescența. De fapt, ele sunt rezultatul acțiunii celulelor care se ocupă de producția pigmenților pielii, numite melanocite. Totodată, alunițelor li se mai spune și semne din naștere, acestea putând avea forme diverse, unele fiind plate, iar altele mai bombate.

În ceea ce privește nuanța lor, culorile pot varia, de asemenea, în general între diferite nuanțe de maro sau negru, deși uneori alunițele pot avea aceeași culoare ca pielea. Majoritatea alunițelor nu sunt periculoase și nu este nevoie să le elimini. Potrivit dr. Claudia Condurache, dacă se întâmplă vreodată să observați o modificare a culorii, formei sau mărimii uneia dintre alunițe, este foarte important să mergeți la dermatolog cât mai curând. Aceeași recomandare este valabilă și dacă o aluniță începe să vă deranjeze în mod subit (de exemplu vă ustură, vă mănâncă, vă doare sau sângerează).

„Le spun mereu pacienţilor mei să fie atenţi la forma alunițelor atipice, care sunt mai mari decât cele normale. Culoarea acestor alunițe potențial periculoase variază între maro deschis și negru închis, iar porțiunea de piele din jurul lor poate fi uneori mai rozalie. Nu vă panicaţi, pentru că nu este ceva neobișnuit ca anumite persoane să aibă numeroase alunițe atipice. Acestea apar în mod special atunci când înaintaţi în vârstă, în orice regiune a corpului, dar îndeosebi, în locurile acoperite de haine. Problema este că oamenii care au foarte multe alunițe atipice și au și rude care au avut aceeași problemă trebuie să aibă mare grijă. De ce? Pentru că ei sunt mai predispuși la cancerul de piele, o boală ereditară. Pe de altă parte, persoanele care au alunițe atipice trebuie să urmeze foarte atent evoluția acestora, mai ales dacă există antecedente de melanom în familie”, a explicat medicul.

Aşa că, dacă vă număraţi printre persoanele cu risc crescut de cancer de piele, nu ezitaţi să cereţi sfatul unui medic. În plus, aveţi grijă să vă protejaţi pielea folosind loțiuni de protecție solară. După cum bine știţi, razele de soare cresc șansele apariției cancerului de piele. Deci, o aluniță periculoasă are o formă asimetrică. Cu alte cuvinte, poate avea două jumătăți inegale cu mărimi, forme, culori și grosimi diferite. Practic, veţi avea impresia că vă uitaţi la două alunițe diferite în loc de una singură. Apoi, marginile unei alunițe periculoase sunt neregulate. De fapt, aceste alunițe nu au o formă concretă. De asemenea, mai trebuie să ştiţi că alunițele periculoase nu au o culoare uniformă. Atenţie! Mărimea unui melanom variază, acesta putând avea un diametru de şase milimetri sau chiar mai puțin. Ca urmare, dacă aţi remarcat oricare din semnele mai sus menționate, prezentaţi-vă de urgenţă la un medic, pentru că, în special, cancerul de piele este o boală foarte periculoasă și este foarte important să îi stopaţi evoluția cât mai rapid. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5724 secunde