Care sunt semnele osteonecrozei de cap femural

2009
2
Care sunt semnele osteonecrozei de cap femural - fondsimptomemadalinailiescu-1360344941.jpg
Osteonecroza capului femural afectează, de regulă, persoanele tinere, cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani, active socio-profesional, astfel că are un impact profund asupra calității vieții.

Dr. Mădălina Iliescu, medic recuperare medicală în cadrul Clinicii MEDSTAR 2000 a explicat, pentru "Cuget Liber", care sunt factorii care duc la apariția osteonecrozei capului femural și mai ales ce simptome trebuie să dea de gândit bolnavilor și să-i determine să consulte un specialist.

"Osteonecroza idiopatică a capului femural este o afecțiune ce de-termină osteonecroza ischemică a capului femural, în absența infecției sau traumatismului și evoluează spre distrucția capului femural și artroză secundară. Deși cortizonicele și alcoolul sunt factori etiologici cunoscuți, osteonecroza asociată corticoterapiei și respectiv consumului de alcool au fost incluse în osteonecroză idiopatică, deoarece mecanismele patogenice nu sunt definite", a afirmat medicul.

Această boală afectează, de regulă, adultul tânăr (30 - 50 ani), activ socioprofesional, motiv pentru care are un impact profund asupra vieții acestuia. Un diagnostic precoce este absolut necesar, fiind premiza unui tratament eficient, care să permită întârzierea artroplastiei și ameliorarea calității vieții pacientului.

"Necroza aseptică a capului femural este o complicație de temut în traumatologie, apărând ca urmare a unei embolii, unei tromboze sau unei fracturi - fenomene ce opresc în mod brusc vascularizația unei zone osoase, de obicei epifizare (n.r. capătul oaselor lungi, format din țesut spongios)", a adăugat medicul specialist.

Ani buni fără simptome

Necroza de cap femural nu are caracteristici clinice distincte. Pacienții nu prezintă dureri deo-sebite în timpul instalării episodului ischemic, de aceea putem spune că necroza ocultă poate fi prezentă pe o perioadă de peste cinci ani înaintea instalării simptomelor.

"Astfel, putem constata că pacienții pot fi asimptomatici sau pot dezvolta durere gradual și insidios sau pot experimenta chiar o limitare a mișcărilor, cu șchiopătare mai devreme sau mai târziu. Uneori însă durerea poate fi de intensitate foarte crescută cu debut acut, pacientul neputând preciza cu exactitate data și momentul debutului.

Semnele radiologice specifice, necesare precizării diagnosticului pot apărea după câteva luni până la câțiva ani, după debutul simptomelor.

Localizarea durerii poate fi în zona perineală sau a șoldului, sau poate iradia în fesă, în partea ante-romedială a coapsei sau genunchiului. Durerea poate fi indusă mecanic prin ortostatism sau mers și poate ceda la odihnă. Poate fi foarte intensă, în special în infarctele masive întâlnite în unele afecțiuni specifice", a explicat dr. Mădălina Iliescu.


Durere mai intensă noaptea

Cei mai mulți pacienți descriu durerea ca fiind pulsatilă, profundă și de obicei intermitentă. Durerea poate fi agravată de tuse și este mai intensă noaptea. Atunci când boala este cronică, durerea poate fi vagă, continuă.

"În necroza avasculară, aproape jumătate din pacienți descriu dureri nocturne asociate cu rigiditate mati-nală. Pacienții a căror simptoma-tologie persistă de câteva luni relatează uneori și perioade de exacerbare acută a durerii. După tratamentul fracturii traumatice de șold, necroza de cap femural se poate manifesta ca o intensificare a durerii deja prezente. La pacienții mai în vârstă, durerea poate debuta acut, fără vreun traumatism în antecedente. În stadiul incipient, imediat după debut, frecvent se întâlnește o localizare clară a durerii, ce poate fi importantă, și limitarea mișcării, ce poate fi minimă. Amplitudinea mișcărilor poate fi redusă, în special după apariția colapsului capului femural. Limitarea mișcării este în special în flexie, abducție și rotație internă, cu afectarea schemei de mers. Pentru ca osteonecroza să fie diagnosticată în stadiu incipient, medicul trebuie să aibă un indice de suspiciune crescut, în special la pacienții care prezintă oricare dintre factorii de risc și ale căror semne radiologice sunt negative", a mai afirmat specialistul în recuperare medicală.

Pentru consultații de specialitate și tratamente de recuperare, mai multe detalii și programări la Clinica MEDSTAR 2000, telefon 0241/638.251.



Comentează știrea

magic leverag australia
23 mai 2014
magic leverag australia

Apart from the sporty fairing, we notice web-shaped alloy wheels and a sizable disc brake. magic leverag australia http://magicleveraghairrollers.tripod.com

batwing fairing for honda
2 iunie 2014
batwing fairing for honda

Lantas upaya apa yang coba dilakukan Honda untuk memperoleh sepeda motor sport 150cc full fairing yang harganya lebih kompetitif? Caranya dengan memanfaatkan platform CB150 StreetFire untuk disiapkan varian baru "full fairing". batwing fairing for honda http://hondacbrfairingkit.tripod.com

Articole pe aceeași temă

Vineri, 30 Noiembrie 2012
Stire din Cetățenești : De ce apare durerea în gât?
Marţi, 05 Iunie 2012
Stire din Monden : De ce doare sexul?
Pagina a fost generata in 0.2494 secunde