Cât de importante sunt vaccinurile în primul an de viață al nou-născutului

573
2

Articole de la același autor

Vaccinurile realizează o imunizare activă a organismului față de o serie de boli produse de agenți infecțioși (virusuri sau bacterii). Utilizarea vaccinurilor de-a lungul ultimului secol a determinat eradicarea unor boli (variola) sau restrângerea foarte importantă a altor boli (poliomielita, difteria, tetanosul, rujeola).

Bolile care sunt prevenite prin vaccinuri s-au dovedit a fi boli grave sau foarte grave, astfel încât utilizarea pe scară largă a vaccinurilor a făcut ca un număr extrem de mare de copiii și adulți să fie scutiți de aceste boli. Morbiditatea și mortalitatea prin boli infecto-contagioase a scăzut la nivel global, iar speranța de viață a crescut semnificativ.

De ce imunizarea este necesară la o vârstă atât de fragedă?

Studiile au demonstrat că inițierea imunizărilor active la vârstă mică este necesară și reprezintă un avantaj major în creșterea rezistenței organismului la boli contagioase.

Dar vaccinurile, ca orice produs medicamentos, au și efecte secundare?

"Ca orice produs medicamentos, vaccinurile au efecte secundare și reacții adverse, incidente, accidente și complicații a căror frecvență este variabilă în funcție de preparat. La nivel general, beneficiile administrării de vaccinuri sunt imens mai multe și mai importante în comparație cu neajunsurile. Din fericire, efectele secundare minore sunt cele care prevalează în comparație cu complicațiile majore care sunt foarte rare", a explicat dr. Lenuța Malcea, medic primar pediatru în cadrul Spitalului Euromaterna.

Vaccinul poate fi mai periculos decât boala, prin efectele sale secundare?

În niciun caz, vaccinurile nu sunt mai periculoase decât boala; vaccinul produce într-un timp variabil creșterea nivelului de anticorpi față de agenții patogeni și acesta este un proces care se desfășoară fără simptome clinice, pe când bolile infecțioase produse de respectivii agenți patogeni (față de care administrăm vaccinurile) produc o simptomatologie clinică individualizată, cu simptome de gravitate variabilă, adesea cu complicații majore, ceea ce afectează populația infantilă, familiile și împovărează sistemul de sănătate.

Recomandări pentru viitorii părinți, nehotărâți în privința vaccinurilor

"Recomandăm părinților care sunt pregătiți să refuze vaccinările sau sunt nehotărâți în ceea ce privește vaccinările copiilor lor să se informeze din surse autorizate (medici neonatologi, pediatri, infecționiști) cu privire la beneficiile și riscurile vaccinurilor. Să ia în calcul circulația masivă a persoanelor dintr-un loc în altul și să încerce să realizeze riscul la care sunt eventual supuși copiii nevaccinați prin voința părinților lor, dar și copiii din jur care încă nu au ajuns la vârsta vaccinării și care pot fi expuși bolilor infecto-contagioase, deoarece anumite vaccinuri (antirujeolic, antioreion, antirubeolic, antivaricelă) se efectuează în jurul vârstei de un an, iar acești copii pot fi expuși bolilor înainte să fie vaccinați", a completat medicul. 

Comentează știrea

1. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

gaby
21 noiembrie 2014
vaccinuri

fiica mea de 17 ani diagnosticata cu o forma de autism a contactat boala dupa vaccinul de la 1 an . dup ani de luptat cu sistemul medical verdictul tuturor afost ca aceasta afectiune a survenit in urma vaccinarii. cu eforturi mari am ajuns ca la 17 ani fiica mea sa aiba un intelect de aprox 12 ani la intrebarea pusa unui medic privind absenta vaccinarii raspunsul a fost va face boala (pojar,varsat de vant) dar atat vaccinurile sunt chimicale introduse in corp .dupa 1995 rata imbolnavirilor de autim s-marit de sute de ori

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 08 Noiembrie 2014
Stire din Diverse : Cum să pregătești trusoul bebelușului
Pagina a fost generata in 1.4863 secunde