Cât de periculoasă este tuberculoza

1184
Cât de periculoasă este tuberculoza - tbcc-1330017740.jpg
Primele două cazuri de tuberculoză din Constanța pe anul acesta au fost confirmate la Liceul "Traian", iar specialiștii au demarat o anchetă. Medicii constănțeni fac câteva recomandări constănțenilor pentru a preveni răspândirea virusului.

Medicii pneumologi constănțeni examinează, zilele acestea, persoanele care au intrat în contact cu profesoara și cu elevul contaminați. Dr. Mihaela Dinisov, director adjunct al Direcției de Sănătate Publică, a declarat că nu este vorba de un focar de infecție, dar medicii trebuie să îi examineze clinic pe toți cei care ar putea contacta virusul, adică ceilalți elevi și profesori din liceu.

v v v

Tuberculoza este o boală infecțioasă care poate afecta toate organele corpului, dar cel mai frecvent, plămânii, iar până când s-au descoperit primele tratamente antituberculoase, în anii 1940, infecția era letală. Acum nu mai este cazul să ne fie frică de această boală, ne încurajează dr. Daniel Mihai, coordonatorul Programului Național de Combatere a TBC-ului. "Oamenii trebuie să știe că tuberculoza nu mai reprezintă un motiv de teamă pentru populație și că este o boală ce poate fi tratată foarte ușor. Important este să fie depistată cât mai curând, iar tratamentul să fie respectat cu rigurozitate", a explicat medicul.

Deși este o boală contagioasă, această afecțiune nu poate fi contractată cu ușurință, aflăm de la dr. Doina Pîrîu, medic pneumolog constănțean: "Este posibil să intri în contact cu un bolnav de TBC acum și să ai boala abia peste 20 de ani, când imunitatea organismului scade".

Totodată, medicul mai spune că virusul este răspândit în cazul în care contactul cu persoana infectată este foarte strâns, cum ar fi cu membrii familiei, colegii de muncă sau în sala de clasă. La rândul ei, dr. Mihaela Dinisov spune că tuberculoza are o evoluție lentă și îndelungată, așa că transferul infecției de la o persoană la alta poate dura și câteva săptămâni.

800 de bolnavi de TBC, la nivelul județului

Coordonatorul Programului Național de Combatere a Tuberculozei ne-a mai spus că, în anul 2011, erau înregistrați 800 de bolnavi de TBC la nivelul județului Constanța. "Incidența este în scădere comparativ cu anul precedent, când erau 878 de pacienți", a explicat dr. Mihai.

Situația este similară și în cazul copiilor afectați de TBC. Dacă în anul 2011, incidența tuberculozei printre copii era de 36,1 la o sută de mii de locuitori, în 2010, statistica era de 40,7 la o sută de mii de locuitori.

Tuberculoza se manifestă în primul rând prin tuse persistentă, care durează mai mult de trei săptămâni în ciuda tratamentelor împotriva răcelii sau gripei și care, pe măsura trecerii timpului, este însoțită de expectorație, precizează dr. Daniel Mihai. "Acesta este cel mai important simptom al tuberculozei în urma căruia ar trebui să cereți părerea medicului specialist", atenționează medicul.

Pe de altă parte, bolnavii de TBC au o stare de slăbiciune generală, transpiră des în timpul nopții, nu au poftă de mâncare, sunt obosiți, au febră, dureri toracice sau junghiuri. Totodată, un alt simptom care poate fi observat cu ușurință este scăderea în greutate. "Tuberculoza este o boală consumptivă, corpul slăbește extrem de mult și de repede din cauza diminuării apetitului", spune și medicul pneumolog Doina Pîrîu.

În cazul în care o persoană prezintă mai multe simptome din cele enumerate mai sus, doctorii recomandă un control de specialitate.

Un stil de viață echilibrat te poate feri de tuberculoză

TBC-ul nu este o boală care se vindecă de la sine. "Pentru cei care se îmbolnăvesc prima oară, tratamentul poate dura șase luni, iar pentru cei care au mai fost bolnavi și în trecut, recuperarea durează cel puțin opt luni", spune dr. Mihai. Totodată, tratamentul trebuie administrat în permanență, fără întreruperi, pentru a nu apărea complicații.

În schimb, pentru a preveni îmbolnăvirea, trebuie să aveți un stil de viață sănătos și echilibrat, o alimentație adecvată, bogată în vitamine și proteine și multă odihnă. "Putem preveni tuberculoza dacă avem un sistem imunitar puternic. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să mâncăm și să dormim cât mai bine, să ne ferim de răceli, să nu fumăm și să încercăm să trăim o viață echilibrată, lipsită de stres", ne recomandă dr. Daniel Mihai. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2584 secunde