Cât de periculoase sunt băile în marea rece

1172
1
Cât de periculoase sunt băile  în marea rece - baiemare-1335977334.jpg
Temperaturile extrem de ridicate din ultima perioadă au convins mii de turiști și constănțeni să se aventureze în apa rece a mării în minivacanța de 1 Mai. Chiar dacă soarele arde puternic pe cer, îmbăierea în apa de 15 grade Celsius poate pune în pericol sănătatea, avertizează medicii.

Vara își face simțită prezența din ce în ce mai mult pe litoral, cu temperaturi maxime în jurul a 30 de grade Celsius anunțate zilele acestea de meteorologi. Mersul la plajă poate fi o idee foarte bună, atâta timp cât nu plonjați în apa rece a mării, deoarece variațiile foarte mari de temperatură vă pot afecta sănătatea.

Bolnavii de inimă riscă să facă infarct

Apa mării este recunoscută pentru beneficiile terapeutice pe care le are, dar cel mai bine ar fi să mai așteptăm să se încălzească pentru a ne putea bucura pe deplin de ea. Persoanele cu risc crescut de a suporta con-secințele unei băi în marea rece sunt cele bolnave de inimă, în special hipertensivii.

Medicii de familie constănțeni sunt de părere că cei care au probleme cardiovasculare nu ar trebui să se apropie în această perioadă de marea rece, deoarece o îmbăiere îi poate costa chiar viața.

"Adulții cu afecțiuni ale inimii, care au colesterolul ridicat și hipertensiune riscă să facă infarct instantaneu la contactul brusc cu apa rece a mării. Mai mult, există și foarte mulți pacienți care nu știu că suferă de boli cardiace și atunci intră în apă fără nicio ezitare, iar consecințele pot fi dramatice", explică dr. Diana Adina Girban, medic de familie în Constanța.

Îmbăierile în apa rece afectează și aparatul respirator

Expunerea la soare pentru un timp îndelungat nu ar trebui urmată brusc de o baie rece în mare. "Schimbările bruște de temperatură, variațiile de la fierbinte la rece nu fac bine organismului, afectează circulația sângelui și căile respiratorii", afirmă dr. Vera Pall, medic pneumolog constănțean. "Cele mai frecvente probleme care pot apărea sunt răcelile obișnuite. Dacă pacientul prezintă frisoane, dureri de cap, tuse și alte simptome ale infecțiilor respiratorii, trebuie să se prezinte cât mai repede la medic", mai spune dr. Pall.

În această perioadă, specialiștii recomandă evitarea îmbăierilor, dar și foarte multă prudență pentru cei care se încumetă totuși să intre în mare. "Persoanele care țin cu tot dinadinsul să facă baie în mare acum, trebuie să intre în apă cu atenție, progresiv, mai întâi cu picioarele, pentru a obișnui corpul cu temperatura apei", recomandă medicul.

În concluzie, în loc să ne creăm singuri probleme de sănătate printr-o simplă baie în marea rece, cadrele medicale ne recomandă să mai așteptăm până când temperaturile din apă vor mai crește până la cel puțin 20 de grade Celsius.

Comentează știrea

Decebal
9 mai 2012
Angajat primarie

Atentie! Vehiculeaza vorba ca Radu Stefan Mazare, edilul Constantei, ar avea SIDA. Zvonurile sunt adevarate. Primarul a fost detectat sero-pozitiv in Brazilia, dar este acoperit in continuare prin media, cu suportul PSD. Nu are ciroza ori ficat afectat, este primul stadiu al maladiei transmisibile sexual. Membrii conducerii sunt informati, dar invitati la tacere. O declansare a stirii prin mass-media ar fi fatala conducerii consiliului local Cta. Sursa imbolnavirii lui Mazare se presupune a fi contactul neprotejat avut cu tinere din America de Sud si Africa (Madagascar).

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3261 secunde