Cât de tare ne afectează tulburările de somn

484
Cât de tare ne afectează tulburările de somn - somn2-1320358471.jpg

Acum, când zilele sunt mai scurte, vremea mai răcoroasă iar noaptea mai lungă, cei mai mulți dintre noi simțim nevoia să ne refugiem în casă, unde este cald și bine. Este perfect normal să vrem să mai moțăim în pat dimineața până se luminează, sau să ne simțim obosiți și adormiți seara la apusul soarelui. Vara, când zilele sunt mai lungi și soarele luminează mai mult timp,
nu este la fel de greu să te trezești devreme din pat. Mai mult, lumina de afară te bine dispune și te îndeamnă să profiți cât poți de tare de întreaga zi. Schimbările sezoniere afectează, printre altele, și felul în care ne odihnim și pot cauza tulburări ale somnului.

Oamenii au nevoie de somn pentru a se odihni, a crește și a se reface. Odihna este absolut necesară pentru funcționarea optimă a corpului și a minții. Creierul are rolul de "baterie" a organismului și are nevoie de un somn adecvat pentru a funcționa la parametrii normali. Dacă nu dormim cum și cât trebuie putem avea probleme cu memoria și vigilența. Creativitatea și capa-citatea de a acumula lucruri noi, de a învăța, depind și ele de somn. Când creierul nu este odihnit, este afectată și manifestarea emoțiilor, reglarea temperaturii corpului, bătăilor inimii sau a respirației. Atenția și concentrarea sunt alterate, iar multe dintre activitățile zilnice pot fi afectate. Indiferent care sunt motivele, somnul întrerupt sau redus calitativ poate cauza probleme grave de sănătate și poate avea consecințe grave atât acasă cât și la locul de muncă. Medicii specialiști au identificat mai multe tipuri de tulburări de somn, printre care apneea de somn (respirația intermitentă în timpul somnului, când căile respiratorii sunt obstrucționate), narcolepsia, sau mișcările neobișnuite din timpul somnului, denumite mioclonii nocturne. De asemenea, sforăitul, somnambulismul sau coșmarurile sunt și ele catalogate drept tulburări ale somnului.

Când ne dăm seama că avem probleme cu somnul
Unele persoane nu conștientizează faptul că suferă de tulburări de somn nici după multe nopți nedormite la rând. Somnolența excesivă în timpul zilei, problemele de memorie, căscatul excesiv, o viteză mai redusă de îndeplinire a sarcinilor zilnice sau lipsa poftei de mâncare sunt câteva din semnele care arată că organismul nu s-a odihnit suficient. Vă puteți da seama că suferiți de tulburări de somn dacă sforăiți, vă treziți de mai multe ori în timpul nopții sau aveți o senzație de neliniște și nu vă simțiți confortabil înainte de somn. Uneori, aceste simptome sunt cauza unor diverse afecțiuni, precum depresia, durerea sau anxietatea. Tulburările de somn pot fi provocate și de stările de tristețe sau de sevrajul după renunțarea la alcool, dar și de o dietă nepotrivită, care conține cafeină, grăsimi și zahăr. Aceste alimente contribuie la dezechili-brarea rutinei necesare somnului.

Sfaturi utile pentru un somn odihnitor
Specialiștii recomandă exerciții fizice în timpul zilei, pentru că, în acest fel mușchii corpului se relaxează în mod natural. Totodată, masa de seară trebuie să fie una dintre cele mai ușoare mese pe care o serviți pe parcursul întregii zile. Dacă vreți să dormiți liniștiți trebuie să aveți pijamale adecvate temperaturii din cameră și să respectați un program fix de mers la culcare. Pentru a evita tulburările de somn, nu trebuie să stați până noaptea târziu sau chiar până dimineață, deoarece riscați să vă dereglați ceasul natural al organismului. Nu este recomandat consumul de băuturi care conțin cafeină și nici medicamentele stimulante înainte de culcare. În cazul în care copiii au probleme cu odihna, nu trebuie lăsați să se uite la televizor sau să se joace la calculator înainte să se culce. Problemele digestive și vezica plină pot duce la un somn agitat și coșmaruri, așa că trebuie eliminate lichidele și alimentele oferite chiar înainte de ora de culcare.


Sucul de cireșe amare ne scapă de insomnii
Dacă suferi de insomnii și te-ai săturat să bei lapte cald sau ceai de mu-șețel înainte de culcare, te poți bucura de un somn odihnitor și după ce bei un pahar cu suc de cireșe. Oamenii de știință de la Universitatea Northumbria au descoperit, în urma unui studiu, că acesta este cel mai bun somnifer. Pe parcursul monitorizării, cercetătorii au observat că sucul de cireșe crește nivelul de melatonină, hormonul care reglează ceasul biologic al organismului și al somnului. Coordonatorul studiului, dr. Jason Ellis a menționat că voluntarii și-au îmbunătățit cu 6 procente calitatea somnului în doar o săptămână de monitorizare. Savanții au subliniat faptul că beneficiile sucului de cireșe se simt mai ales în cazul tulburărilor ușoare de somn, precum cele care apar dacă schimbăm fusul orar sau în diverse situații ce presupun ieșirea din rutina obișnuită a somnului.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.1079 secunde