Cât vor costa serviciile medicale prin sistemul de coplată

379
2
Cât vor costa serviciile medicale prin sistemul de coplată - coplata-1344010155.jpg
Modificările și completările din proiectul pentru noua lege a Sănătății, care se referă la tarifele pentru unele servicii medicale sub formă de coplată, au fost publicate, vineri, pe pagina oficială de internet a Ministerului Sănătății. Cei interesați pot accesa informațiile la secțiunea Transparență decizională a site-ului.
Reprezentanții ministerului explică faptul că sistemul de coplată este un moderator în accesarea serviciilor medicale din pachetul de servicii de bază și reprezintă contribuția personală a fiecărui asigurat la plata serviciilor medicale. Acest sistem a fost gândit în scopul de a descuraja cererea nejustificată de servicii medicale și de a controla mai strict corectitudinea raportărilor din partea medicilor. În același timp, prin coplată, pacienții sunt încurajați să fie mai exigenți față de calitatea serviciilor furnizate în unitățile medicale.
Odată cu implementarea noilor norme, coplata se va încasa pentru asistență medicală primară, asistență medicală ambulatorie de specialitate pentru recuperare, medicină fizică și balneologie, fitoterapie, homeopatie, planificare familială și acupunctură. Se va plăti și asistența medicală spitalicească și asistența medicală ambulatorie pentru specialitățile paraclinice. Potrivit Ministerului Sănătății, suma minimă de plată pentru o consultație va fi de 4 lei iar suma maximă poate ajunge la 90 de lei.

Cine este scutit de la coplată
Ministerul Sănătății îi asigură pe români că nu toți cetățenii vor plăti aceste contribuții. Printre persoanele scutite de la achitarea serviciilor medicale enumerate mai sus se numără pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 lei pe lună, copiii mai mici de 18 ani și tinerii de până în 26 de ani care nu au venituri.
Totodată, contribuția la coplată nu trebuie făcută nici de bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecțiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse, dar și femeile însărcinate și lăuzele pentru serviciile medicale legate de evoluția sarcinii.
Cei de la MS au ținut să precizeze că sistemul de coplată nu se aplică în niciun caz serviciilor medicale de urgență.  

Comentează știrea

anonim
4 august 2012
sanatatea an colaps

deja platim cas mai platim si coplata cand te duci la spital la urgenta si te internezi trebuie sa sti ca acolo ai nevoie de bani de nu mai bine stai acasa si mori decat an spital mu te mai costa morga asta e anainte cand nasteai si aveai nevoie de un vaccin til faceau fara sa mai ceara bani acum de nu ai bani nu til face nimeni asa ca tie frice sa te duci si la doctor e greu dar asta e sistemul sanitar din ronania platim cas si platim si medicamentele rusine .muncesc de 2 ani an italia dar nu am platit nici o vizita finca sunt asigurata si am dreptul la tot ce anseamna medicina si de calitate nu ceea ce e an romania nu avem nevoie de servici gratuite ci de medicine corecte si respect pentru cei ce platesc cas cred ca e mai bine sa nu platim si sa apelam la asigurarile private si la clinicile private ca suntem tratati bine decat an spitale si atunc sa vedem cine greseste cred ca ministrul sanatati trebuie sa antrebe si poporul cea ce se antampla an spitalele din romania si daca cetateni acestei tari sunt tratati corespunzator. rusine mai bine te tratezi an strainatate ca esti mai sigur .rusine

Kikison
11 octombrie 2017
gramatica....saraca

Dragul meu, am inteles ca esti plecat in Italia, dar....ar trebui sa mai iei lectii de gramatica limbii romane....

Răspuns la: sanatatea an colaps
Adăugat de : anonim, 4 august 2012
deja platim cas mai platim si coplata cand te duci la spital la urgenta si te internezi trebuie sa sti ca acolo ai nevoie de bani de nu mai bine stai...

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 04 August 2012
Stire din Sănătate : De ce ne îmbolnăvesc razele soarelui
Pagina a fost generata in 1.7677 secunde