Cauza bolilor de tiroidă în Dobrogea, patologia autoimună

3539
Cauza bolilor de tiroidă în Dobrogea, patologia autoimună - c8fd3d6d640ae79c0bdd4b7b29aad177.jpg
Tiroida este un organ dispus în zona anterioară a gâtului, deasupra sternului, de o parte și de alta a căilor respiratorii - laringe și faringe. Ea poate fi afectată atât ca structură, cât și ca funcție tiroidiană sau fiecare dintre acestea separat. Tiroida prezintă un rol cheie în dezvoltarea organismului, atât sub aspectul dezvoltării creierului, cât și al dezvoltării somatice.
Dacă tiroida este modificată ca structură și ca volum (apare nodularizarea), dar cu păstrarea producției hormonale, problemele sunt numai ale ei. Însă, atunci când se modifică producția de hormoni, simptomele generate de această tulburare sunt ale întregului organism.

Tiroida, încă din viața intrauterină
Copiii care suferă de o insuficiență a hormonilor tiroidieni în viața intrauterină au neșansa să se nască bolnavi, iar în lipsa unui tratament specific cu hormoni tiroidieni la naștere, lipsa dezvoltării creierului îi face să prezinte un handicap major pentru ei și societate. "La nivel național există un program datorită căruia nou-născuții sunt depistați la naștere cu insuficiență tiroidiană. Datorită programului, îi avem pe sugari în evidență și le putem administra tratament cu tiroxină. În lipsa tratamentului în primii doi ani de viață, recuperarea funcțiilor mintale și cerebrale devine imposibilă", a declarat prof. univ. dr. Eduard Circo, șeful Compartimentului Clinic de Endocrinologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța. Profesorul a explicat că o normalitate se obține prin introducerea tratamentului cât mai precoce, după naștere.
Copiii pot să dezvolte boli tiroidiene și după naștere, fapt ce va avea urmări diferite asupra procesului de creștere și dezvoltare.

Carența de iod, semnal de alarmă
Patologia tiroidiană poate fi realizată în două modalități: 1. prin intervenția unor factori interni - anticorpi îndreptați împotriva tiroidei, alte tulburări hormonale, în special hormoni sexuali; 2. factori externi - carența alimentară de iod sau excesul de iod.
Asupra tiroidei pot acționa și factorii chimici poluanți cu efect gușogen. Modificarea în volum a tiroidei se numește gușă și nu are nicio legătură cu grăsimea situată sub bărbie, care este denumită în mod curent tot gușă.
Rolul iodului în alimentația omului sănătos este foarte important, fiind o componentă a hormonilor tiroidieni.
Carența de iod se realizează în zonele submontane și în cele de munte. "În Dobrogea, nu avem lipsă de iod în alimente, plante, fructe, apă", a mai spus specialistul. Cauza cea mai frecventă a bolilor de tiroidă în Dobrogea este patologia auto-imună. Tocmai această patologie autoimună nu se împacă cu iodul în exces, deci putem să spunem că nu orice boală tiroidiană necesită iod.
În rândul bolilor autoimune menționăm: tiroidita cronică autoimună, denumită și boala Hashimoto, precum și hiper-tiroidita, în rândul căreia se menționează, cel mai des, boala Graves - Basedow.
Tiroidita autoimună poate evolua mult timp asimptomatică și apare în special la sexul feminin. Momentele cele mai frecvente ale instalării sunt la pubertate, după o sarcină sau la menopauză. Potrivit dr. Eduard Circo, "de regulă, simptomatologia începe cu măsurarea în volum a tiroidei observată în loja anterioară a gâtului".
Dacă apare hipotiroidie, pacientul va deveni mai lent, cu tulburări de memorie, de atenție, concentrare, este somnolent, are pielea uscată, nu suportă frigul și este constipat. Creșterea în greutate se face prin retenția apei în organism, ceea ce conferă un aspect buhăit. "În cazul excesului hormonal, întâlnit în special în boala Graves, pacientul tremură, transpiră excesiv, are bătăi accele-rate ale inimii, mănâncă mult dar slăbește semnificativ, nu doarme, este agitat permanent și vorbește mult", a lămurit interlocutorul nostru.
Bolile tiroidei nu se limitează doar la simptomele menționate mai sus, ci sunt boli ale întregului organism, care afectează, pe viitor, aparatul cardiovascular și pe cel nervos.
În ediția de luni, vă vom pre-zenta care este tratamentul medicamentos, precum și tipul de investigații pe care trebuie să le faceți atunci când suspectați o boală a tiroidei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 09 Septembrie 2009
Stire din Sănătate : Sănătate din fructe de sezon
Pagina a fost generata in 1.837 secunde