Ce boli poți căpăta după o zi petrecută la ștrand

701
Ce boli poți căpăta după o zi petrecută la ștrand - lapiscinaa-1345387110.jpg
Au mai rămas doar două săptămâni oficiale de vară, timp în care ar trebui să profităm cât de mult putem de mersul la plajă sau la piscină. Medicii ne dau, însă, câteva sfaturi importante pentru a ne proteja sănătatea în aceste locuri, deoarece piscinele, ștrandurile, dușurile comune și plajele neigienizate corespunzător se pot transforma, vara, în adevărate focare de infecții.

Căldura și umiditatea din locurile de îmbăiere frecventate în perioada anotimpului cald reprezintă mediul perfect pentru dezvoltarea microbilor. Apa neclorinată corespunzător poate fi o sursă de bacterii, virusuri, ciuperci sau paraziți. În momentul în care intră în organism, acești microbi pot declanșa infecții la nivelul pielii, ochilor, urechilor sau tractului digestiv.

Diareea, cea mai contagioasă boală de la piscină

Așa numitele "boli de piscină" sunt provocate de germeni prin înghițirea apei contaminate, prin contactul direct la nivel cutanat sau prin inspirarea de aerosoli care conțin substanțe chimice evaporate din apă, precum vaporii de clor sau alte substanțe de contaminare, am aflat de la dr. Tudorel Poalelungi, medic specialist în dermatovenerologie.

Doctorul ne-a spus și care sunt cele mai întâlnite afecțiuni de care ne putem îmbolnăvi atunci când mergem la ștrand. "Bolile ce se pot dezvolta cuprind tulburări digestive, precum diareea, afecțiuni cutanate, cum ar fi infecțiile sau dermatitele alergice, dar și boli respiratorii(infecții pulmonare, otita) și oculare, precum conjunc-tivita", a menționat dr. Poalelungi.

Cu toate acestea, cea mai frecventă afecțiune raportată este diareea. "În medie, fiecare om este purtător de aproximativ 0.14 grame de fecale în zona perianală, care prin dizolvare pot contamina apa piscinei. Germenii implicați sunt: Cryptosporidium, Giardia, Shigella, Norovirus și Esherichia coli", a explicat medicul. Acesta a mai precizat că, deși cei mai mulți dintre germeni sunt sensibili la tra-tamentul de clorinare al apei, bacteria Crypstoridium poate rezista zile întregi într-o piscină, chiar dacă aceasta a fost corect clorinată.

Cine ar trebui să se ferească de mersul la ștrand

Cei mai predispuși să se îmbolnăvească după o zi răcoritoare la piscină sunt cei mici, gravidele și persoanele care nu au un sistem imunitar bine pus la punct. "Copiii, femeile însărcinate și cei cu sistemul imunitar slăbit, adică persoanele infectate HIV, cele cu transplant de organ și persoanele care primesc chimioterapie/radioterapie, sunt mult mai expuse de a dezvolta o afecțiune legată de folosirea piscinei, ce poate fi chiar cu potențial fatal", a avertizat dr. Tudorel Poalelungi.

Medicul ne-a spus și care sunt bolile de piele pe care le putem contracta la piscină. "Dintre afecțiunile cutanate amintim pruritul înotatorului, denumită dermatita cercarială. Această boală este o erupție pruriginoasă, autolimitată, produsă de un parazit conținut de materiile fecale ale păsărilor, motiv pentru care piscinele în aer liber au un potențial mai crescut de conta-minare. De asemenea, verucile vulgare, adică negii, pot fi transmise cu ușurință prin intermediul supra-fețelor comune din cadrul pisci-nelor", a menționat dr. Poalelungi.

Potrivit dermatologului, foliculitele și furunculoza pot fi și ele favorizate de folosirea piscinei din cauza excesului de umiditate și a substanțelor iritante.

Umezeala și căldura favorizează apariția ciupercilor

O altă problemă frecvent întâlnită la cei care merg des la piscină sau la ștrand este apariția micozelor. "Bolile date de fungi sunt foarte frecvente la piscină, în special din cauza umezelii și a căldurii care determină dezvoltarea micozelor. De aceea, de fiecare dată când mergem într-un astfel de loc trebuie să purtăm papuci și să nu mergem niciodată în picioarele goale pe marginea piscinei. Acolo se adună cei mai mulți microbi deoarece gradul de umezeală este foarte mare", a afirmat și dr. Emma Gheorghe, medic dermatolog.

Dr. Gheorghe ne-a mai sfătuit să respectăm întotdeauna regulile de igienă personală și să facem un duș atât înainte cât și după baia în piscină. "Totodată, prosoapele trebuie să fie personale, iar după folosire se recomandă dezinfectarea prin fierbere. Cel mai bine ar fi ca prosopul să fie din bumbac și alb, pentru a putea fi spălat mai ușor", a mai spus dermatologul.

Atenție și la conjunctivita de piscină

De la dr. Eliza Avram, medic primar oftalmolog, aflăm că și privirea ne poate fi afectată dacă mergem la piscine care nu au o clorinare standard. Medicul ne-a informat că multe dintre aceste locuri de îmbăiere nu respectă nivelul optim de clor din apă și sunt precar întreținute, motiv pentru care ne putem îmbolnăvi de conjunctivită.

"După o baie în piscină se poate dezvolta o conjunctivită destul de complicată în urma infectării cu bacteria Chlamydia. Acest lucru se întâmplă din cauza clorinării prea slabe a bazinelor care nu sunt întreținute după standardele în vigoare. Din cauză că nu este introdusă o cantitate suficientă de clor în apă, aceste bacterii devin mai puternice", a explicat oftalmologul. Pentru a evita îmbolnăvirile, medicul a recomandat celor care frecven-tează astfel de locuri să intre în apă cu ochelari protectori și să se spele imediat pe față și pe mâini cu apă și săpun după ce au ieșit din bazin.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 23 Iulie 2012
Stire din Cetățenești : Simptomele polipilor nazali
Pagina a fost generata in 0.2554 secunde