Ce este "furia laptelui" și cum se tratează

1154
Ce este

Articole de la același autor

Primele săptămâni după nașterea copilului sunt cele mai dificile, iar proaspetele mămici trebuie să se obișnuiască cu toate elementele noi din viața lor și a copilului. Bucuria momentului poate fi însă, umbrită de o serie de probleme medicale.

Printre acestea se numără și "furia laptelui" sau mastita, o infecție a sânului cauzată de alăptarea incorectă.

Asociată cu alăptarea, mastita este o afecțiune ce apare în urma blocării canalelor glandulare, adică a sânilor, care se datorează faptului că bebelușul nu suge la sân până când acesta se golește de lapte.

"Mastita este de fapt o inflamare a sânului care poate fi infecțioasă sau neinfecțioasă. De obicei, mastita infecțioasă debutează brusc cu senzația de sâni dureroși, dureri ale corpului și febră. Câteodată, sânul este roz în zona cea mai congestionată. Afecțiunea debutează cel mai adesea în primele săptămâni după naștere. Ea poate fi prezentă la unul sau ambii sâni.

Deși moașele din maternitate ar trebui să le învețe pe proaspetele mămici acest lucru, foarte puține sunt cele care scapă de «furia laptelui», pentru că fie nu își pun la sân copilul de la început, iar sânul nu se golește, fie nu vor să alăpteze.

De aceea, eu le recomand să își procure dispozitive de «muls», care să le ajute să scoată laptele", explică dr. Gherghina Rizea, medic primar pediatru.

Se poate ajunge la "cuțit"

În cazul în care sânul afectat nu este golit de lapte pe o perioadă mai mare de câteva zile, mămica se poate trezi cu o infecție foarte puternică, purulentă, care necesită intervenție chirurgicală. Acest efect se datorează unor germeni care supra-infectează zona.

"Desigur că sunt cazuri în care infecția este foarte puternică. În această situație se folosește o gamă specială de antibiotice care să nu treacă în lapte și care să nu pună în pericol sănătatea bebelușului. Dacă acest tratament nu are rezultate, mama trebuie să ajungă la un pediatru și apoi la chirurg. Acesta îi va face o incizie longitudinală pentru a permite golirea «săculețului de puroi». Intervenția este de-a dreptul mutilantă, iar femeia poate rămâne cu cicatrice foarte mari. Chiar și în aceste condiții, femeia trebuie să continue alăptarea pentru a face vindecarea mai rapidă", mai spune medicul.

Singura soluție este alăptarea permanentă

Pentru a evita această situație, medicul recomandă alăptarea încă din primele două ore de viață ale copilului, chiar dacă este dureroasă.

Dacă mameloanele sunt prea crăpate și prea dureroase ca să se poată alăpta din sânul respectiv, se folosește o pompă pentru a goli sânii de fiecare dată când nu se poate alăpta.

"Și schimbarea pozițiilor de alăptare și asigurarea unui supt corespunzător pentru copil poate să ajute mama să alăpteze mai eficient, fără durere și prevenind astfel viitoarele episoade de mastită.

Ameliorarea simptomelor se poate obține și prin odihnă, consumarea unor cantități crescute de lichide și folosirea aplicațiilor reci la nivelul sânului dureros", completează dr. Rizea. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3973 secunde